SlaapadviesZomertipsDekbedovertrek Banda di Lino Dove Grey Zo!Home

5 Tips om beter te slapen met warmte

Als het warm is, is het erg lastig om in slaap te vallen. Vaak slaap je korter, minder diep of wordt je vaak wakker midden in de nacht. Om een fris gevoel te creëren, hebben we 5 tips om beter te slapen in de hitte. Want niets is zo vervelend als slecht slapen. Zeker als je nog een lange (warme) dag voor de boeg hebt. Koeler slapen kan hierbij helpen.

1. Kies voor beddengoed van natuurlijke materialen

Kies voor beddengoed van bijvoorbeeld katoen, zijde of bamboe. Ook materialen als katoensatijn & lyocell ademen zeer goed. Vermijd hiermee een vochtig slaapklimaat. Juist als het warm is, is het belangrijk dat transpiratievocht niet vastgehouden wordt. Wij bieden divers bedtextiel aan van 100% natuurlijke materialen. Denk dan aan zomerdekbedden, lakens, hoeslakens & koele kussens. Zorg er voor dat er geen polyester, polyether of andere synthetische materialen in verwerkt zijn (ook niet als vulling). Deze materialen zorgen er voor dat je juist meer gaat transpireren. Bij slapen in de hitte wil je dit graag vermijden!

Zomerdekbedden

Een zomerdekbed is een flinterdun dekbed om beter te slapen in de warmte. Een zomerdekbed is wat anders dan een zomerdeel van een dekbed. Een zomerdekbed heeft geen isolerende werking. Je lichaam wordt dus niet extra opgewarmd, dit in tegenstelling tot een zomerdeel van een 4-seizoenen dekbed.

Slaap altijd met iets over je heen. Wanneer je ’s nachts toch afkoelt, kun je daar wakker van worden. Met een zomerdekbed krijg je geen klam, maar een heerlijk fris gevoel. Zomerdekbedden zijn er van 100% katoen, zijde & bamboe. Heerlijk soepel en luchtig. Katoen voelt al heerlijk fris aan. Maar zijde en bamboe zijn een goede keuze als je erg veel transpireert. Deze dekbedden nemen beter transpiratievocht op en voelen daardoor nog frisser aan.

Molton & hoeslaken van katoen

Een molton zorgt voor een goede bescherming van je matras of topper. Extra belangrijk bij slapen in de hitte. Je transpireert meer met warme nachten. Daarom is een goede bescherming voor je dierbare matras of topper van groot belang. Zorg er voor dat je een molton van katoen op je bed gebruikt voor het meest frisse gevoel.

Hoeslakens zijn er van verschillende materialen. In de zomer voelt een glad hoeslaken van percale katoen vaak heerlijk koel aan. Of kies voor een katoenen hoeslaken van jersey stretch. Eventueel zijn er ook hoeslakens verkrijgbaar van 100% katoen-satijn. Deze voelen nog gladder en soepeler aan dan een percale katoenen hoeslaken. Optimaal koel comfort!

Koel kussen

De titel zegt het al; natuurlijke materialen zorgen voor een optimaal fris & koel gevoel. Ook kussens van natuurlijke materialen ondersteunen hierbij. Kies voor een hoofdkussen van bijvoorbeeld kapok, bamboe kapok of watergel. Ook een natuurlatex kussen ventileert erg goed. Vermijd synthetische materialen in je kussen. Deze warmen je hoofd extra op.

Eventueel kun je kiezen voor een kussenmolton als je hoofd erg snel klam aanvoelt. Deze neemt het transpiratievocht gemakkelijk op & beschermt je kussen tegen vlekken. Een andere optie zijn zomerslopen van 100% katoen. Deze nemen nog meer vocht op dan een normale kussenmoltons.

Dekbedovertrekken

Dekbedovertrekken zijn er van allerlei materialen. Kies voor een dun dekbedovertrek van 100% katoen of katoen-satijn voor extra souplesse. Tegenwoordig zijn er ook dekbedovertrekken waarin bamboe of lyocell is verwerkt. Dit zijn materialen die extra snel vocht op kunnen nemen en razendsnel weer afstaan aan de lucht. In de zomer kan dit helpen om het frisse gevoel vast te houden. Daarnaast zijn deze dekbedovertrekken heerlijk soepel & luchtig.

2. Draag ademende nachtkleding

Zorg er voor dat je ’s nachts kleding draagt. Dit hoeft uiteraard geen dikke pyjama te zijn. Maar nachtkleding kan er voor zorgen dat transpiratievocht niet direct in je beddengoed trekt. Je voorkomt hiermee het natte en klamme gevoel. Ook hier geldt, kies voor bijvoorbeeld dunne katoen of zijde zodat het goed kan ademen.

3. Koel je slaapkamer af

Koel slapen in de zomer lijkt bijna onmogelijk. Niet iedereen heeft de luxe om een airconditioning op de slaapkamer te installeren. Indien dit wel zo is, is dit natuurlijk dé uitkomst! De ideale slaapkamertemperatuur is 18 °C. Zet je airco zeker niet te koud.

Sluit overdag je ramen, deuren en gordijnen om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Als het ’s avonds afkoelt zet je heerlijk het raam open zodat de frisse lucht de slaapkamer afkoelt. Een ventilator richting de deuropening zorgt voor een nog snellere doorstroom van frisse lucht.

Ook kan het prettig zijn om gekoelde flessen water voor de ventilator te plaatsen voor een extra fris gevoel. Zet ze eventueel van tevoren in de diepvries zodat ze minder snel opwarmen voor extra effect.

4. Koel je lichaam af

Een verhit en plakkerig lichaam helpt je niet erg om te slapen met warmte. Neem eens een lauwe douche. Een koude douche zorgt er namelijk voor dat je lichaam hard aan het werk moet om op te warmen, waardoor je het uiteindelijk nóg warmer krijgt. Wat wel erg fijn is, is om je voeten en polsen even onder koud water te houden. Hierdoor koel je heerlijk af.

Probeer vooral niet aan de hitte te denken. Hoe meer je er over nadenkt, hoe warmer je het krijgt. Denk in plaats daarvan aan de koelte. Een wandeling in de sneeuw of schaatsen op het meer.

Een kruik vullen met koud water kan helpen om je lichaamstemperatuur iets naar beneden te brengen. Ook al heeft het een tijdelijk effect, het kan net genoeg zijn om je in slaap te helpen.

5. Slaap op je zij

Door op je zij te slapen, wordt het oppervlak waarmee je contact het met de matras verkleind. Zo kan warmte makkelijker afgevoerd worden. Leg je knieën niet op elkaar, maar eventueel een kussentje of dun dekbedje ertussen. Door het contact zo minimaal mogelijk te houden, heb je het minder warm!

Dekbedovertrek Ninni Blue Heckett Lane
Bekijk de hoeslakens