nieuw matras

Een goed matras kopen? Wij geven graag advies.

Een matras is ontzettend belangrijk voor een fijne nachtrust en om overdag goed te kunnen functioneren. Zolang het nog lekker ligt en we niet al teveel klachten ervaren kijken we vaak niet naar een nieuw matras. Toch heeft een matras maar een beperkte levensduur. Een nieuw matras aanschaffen kan helpen om uitgerust wakker te worden en klachten te voorkomen of verlichten door ’s nachts in een positieve houding te liggen. Welke het beste bij je past? Daar helpen we je graag mee.

Bekijk alle matrassen
 • Een nieuw matras is hygiënisch & gezond

 • Een nieuw matras zorgt (weer) voor een positieve slaaphouding.
 • Een nieuw matras voorkomt rugpijn en kan klachten verlichten

Wat is een goed matras?

Deze vraag krijgen wij regelmatig in de winkel. Het antwoord hierop is echter niet zo simpel. Een goed matras is voor iedereen verschillend. Een matras moet bij je persoonlijke wensen passen, maar ook bij je lichaam. Er zijn meerdere factoren waar rekening mee gehouden moet worden.

Wat is je slaaphouding?

Er zijn verschillende slaaphoudingen, de een ligt liever op de zij, terwijl de ander graag op de rug of buik slaapt. Dit is heel bepalend voor het uitzoeken van een nieuw matras. Het is belangrijk dat je op de juiste punten ondersteund wordt zodat je ’s nachts in een natuurlijke houding ligt.

slaaphouding matras
slaaphouding zijslaper

Slaap je op je zij?

Voor een zijslaper is het belangrijk om met je wervelkolom in een rechte lijn te liggen tijdens het slapen. Dit bereik je door een goed ondersteunend matras aan te schaffen waar je voldoende steun krijgt met name bij je schouder en heup. Ook een goed ondersteunend kussen bevorderd een positieve lighouding. De hardheid van het matras en type kussen is verschillend per persoon.

slaaphouding rugslaper

Slaap je op je rug?

Op de rug slapen is de meest positieve slaaphouding. Dit betekend niet dat automatisch alle matrassen bij deze slaaphouding passen. Het is van belang dat de rug goed ondersteund word waardoor de rugwervel in een natuurlijke houding komt te liggen. Ook een, vaak wat dunner kussen, bevorderd de lighouding. De hardheid van het matras en type kussen is verschillend per persoon.

slaaphouding buikslaper

Slaap je op de buik?

Op je buik slapen wordt gezien als de meest slechte slaaphouding. Maar helaas heb je het niet altijd voor het kiezen en gaat dit automatisch. Wij adviseren een matras te kiezen die goed ondersteund in de onderrug zodat je wervelkolom recht blijft tijdens het slapen. Vaak is een wat steviger matras dan heel geschikt. Het blijft echter verschillend per persoon wat past bij je persoonlijk wensen.

 • Hoe lang ben je?

  Een standaard matras is 200cm lang. Dit zie je in de meeste gevallen. Tegenwoordig worden mensen steeds langer. Wij adviseren dan ook om 20cm bij op je eigen lengte op te tellen om de lengtemaat van je matras te bepalen. Ze zijn er namelijk ook in 210cm en 220cm lang. Let er dan wel op dat het ook in je bed past. Je kunt ook een kijkje nemen op onze bedden of boxspring pagina.

 • Wat is je gewicht?

  Matrassen zijn er vaak in meerdere hardheden. Je hebt soepele uitvoeringen, maar ook stevige. Welk soort bij je past is onder andere afhankelijk van je gewicht, maar ook je postuur. Hou hier dus rekening mee bij het uitzoeken van een nieuw matras.

 • Heb je klachten?

  Niets is zo vervelend als (pijn)klachten. Een matras kan klachten vaak niet oplossen, maar wel verlichting bieden. Laat je goed adviseren of het bij jou slaaphouding en persoonlijke voorkeuren past. Probeer dit ook uit in onze winkel. Ook de keuze van materiaal is erg belangrijk. Zo ondersteund het ene materiaal beter dan het andere. Een goede bedbodem en kussen maakt een positieve slaaphouding compleet.

 • Heb je het snel warm of juist koud?

  Het juiste slaapklimaat is heel belangrijk. Het is heel vervelend om niet in slaap te kunnen vallen omdat je het koud, of juist heel warm hebt in bed. Een goed matras kan hierbij helpen. Wij adviseren goed te letten op de mate waarin de matras ventileert. Een niet goed ventilerend matras houd namelijk zowel kou als warmte vast waardoor het moeilijker is een aangenaam slaapklimaat te bereiken.

Een vlakke of elektrische bedbodem?

Vooraf is het goed te weten op welk type bedbodem de matras komt te liggen. Niet ieder matras is namelijk geschikt om op een elektrische bedbodem te plaatsen omdat deze niet allemaal de benodigde knikken kunnen maken. Ook het type bedbodem kan het comfort van het matras mede bepalen. Een goed ondersteunende bedbodem kan vaak ook nog ingesteld worden op hardheid wat het comfort weer ten goede komt.

pocketveringmatras

Beddengoed voor je matras

Voor je matras zijn diverse kwaliteiten hoeslakens en moltons te koop. Vaak wordt gekozen voor een jersey hoeslaken omdat deze mooi mee vormt waardoor je optimaal profiteert van het comfort van je matras. De maat van je hoeslaken is hierbij heel belangrijk, een te strak hoeslaken kan namelijk afbreuk doen aan de veerkracht en hardheid van je matras. Let hierbij ook goed op de dikte van je matras. Kies je voor een dikkere kwaliteit hoeslaken? Dan blijft deze ook strakker zitten waardoor je weinig tot geen rimpels in je beddengoed ziet. Hoe dikker je molton, hoe beter de bescherming is, wat de levensduur ten goede komt.

Bekijk alle hoeslakensBekijk alle moltons

Waarom een matras testen?

Een matras is een heel persoonlijke aankoop. Iedereen heeft een ander lichaam. Er zijn dus ook verschillende materialen en eigenschappen die hierbij aansluiten. Het is heel belangrijk om te proefliggen in de winkel, zo kun je ervaren wat bij je past. Je voelt dan het verschil in ondersteuning en het verschil in hardheid. Onze adviseurs kijken graag met je mee welk matras geschikt voor jou is.

lighouding boxspring

Advies nodig bij het kiezen van je nieuwe matras?

Bij Jacobs Slapen staan onze slaapadviseurs altijd klaar om je te helpen met het vinden van het juiste matras. We horen graag jouw wensen als het gaat om een goede nachtrust. Ook als je het zelf nog niet helemaal goed weet. Daar zijn we immers voor! Je kunt bij ons in de winkel proefliggen om de verschillende soorten matrassen, bedden en boxsprings te proberen. Kom langs bij ons in de winkel voor advies.