Het beste kussen voor een zijslaper

Ben je een zijslaper? Dan heb je een hoofdkussen voor zijslapers nodig. Maar wat is het beste kussen voor een zijslaper? Wij geven je advies. Als je op je zij slaapt, heb je relatief een dikker kussen nodig dan dat je op je rug of buik slaapt. Een goed kussen zorgt voor een goede ondersteuning & uitlijning van de wervelkolom. Het is daarom van belang dat je een kussen kiest dat dik genoeg is om de ruimte tussen de schouders en je hoofd op te vullen. Zo voorkom je een overmatige belasting van je rug, schouders, nek en hoofd. En kun je heerlijk ontspannen slapen.

Je kussen bepaald samen met je matras het grootste deel van het slaapcomfort. Maar denk ook eens na over het slaapsysteem wat precies bij jou past! Zo slaap je nog beter. Een robuust houten bed of een fijne boxspring. Kom langs in onze ruime showroom. Aan inspiratie geen gebrek!

Welk hoofdkussen past het beste bij mij?

Om te bepalen welk kussen het beste bij je past komen hier een aantal factoren bij kijken. Deze factoren bepalen het beste hoofdkussen voor jou! Een goed kussen kiezen voor zijslapers hangt af van:

 • Je favoriete slaaphouding (op je rug, zij of buik)
 • De hardheid van je matras
 • Je postuur & breedte van je schouders
 • Je lichamelijke kenmerken zoals allergieën of nachtelijk zweten (koel kussen)
 • Je persoonlijke voorkeuren voor materiaal & vorm van het kussen

Kies je voor een hard, medium of een zacht kussen?

De een slaapt liever op een heel hard kussen, de ander juist op een heerlijk zacht kussen waar je lekker in weg kan dromen. Ook de medium hardheid wordt vaak gekozen. Maar wat is nou het beste? Zoveel mensen, zoveel wensen. Alle hardheden kunnen de juiste ondersteuning geven voor een zijslaper. De dikte en materiaal van het kussen bepaalt of je fijn slaapt. Een hard kussen is dus niet perse beter dan een zacht kussen. Een goed kussen helpt om je nek en hoofd op de juiste manier ondersteuning te bieden. 

Een zacht kussen

Een zacht kussen is bijvoorbeeld een kussen van dons, veren, zachte bolletjesvulling of soepele natuurlatex. Al deze kussens hebben gemeen dat je met je hoofd iets dieper in het kussen ligt. Een zijslaper moet er daarom goed op letten dat het kussen dik genoeg is. Het voordeel van een soepel kussen is dat er geen tot weinig druk op je oor voelt. Zonder deze drukpunten kun je heerlijk zacht slapen.

Een medium kussen

Een medium hardheid hoofdkussen wordt het vaakst gekozen. Veel mensen vinden het minder prettig om met het hoofd erg diep in een kussen te liggen. Een hoofdkussen waarbij je neus en mond vrij kunnen ademen heeft de voorkeur. Herken je dit? Kies dan voor een kussen met medium bolletjesvulling, kapok, watergel of medium natuurlatex kussen.

Een stevig kussen

Een stevig kussen is geschikt voor zijslapers met brede schouders of een stevig postuur. Of mensen die echt helemaal vrij willen liggen met neus en mond. De normale, ouderwetse kussens zorgen soms voor te weinig dikte en ondersteuning, waardoor je ’s nachts constant met je kussen bezig bent. Denk aan woelen, ‘proppen’ met je kussen of veel draaien in bed. Ook stevige kussens zijn er in verschillende materialen. Een kussen met (extra) stevige bolletjesvulling, kapok of stevige natuurlatex is erg geschikt. 

Een kussen met een vaste vorm of vormbaar kussen?

Er zijn vele soorten kussens. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wij helpen je bij het juiste advies. Want wat is beter voor jou als zijslaper? Een kussen met een vaste vorm of juist een vormbaar kussen. Beide hebben hun voor- en nadelen. Ga na wat het beste bij jou past!

Een kussen met een vaste vorm 

Kies je voor hoofdkussen met een vaste vorm? Dan ben je verzekerd van constante ondersteuning in je nek. Dit is ideaal als je veel last hebt van nek- of schouderklachten. Je hoeft namelijk ’s nachts niet meer te zoeken naar steun. De kussenvulling kan immers niet meer verschuiven. Een kussen met een vaste vorm ligt direct goed! Kussens met een vaste vorm zijn er van watergel, natuurlatex & traagschuim. 

Kussens met een vaste vorm hebben soms ook een schouderuitsparing of extra nekondersteuning. Dit type kussen heeft een vaste hoogte. Je kiest dus altijd het kussen die perfect bij jou postuur, schouders & matras past. Zo ben je altijd verzekerd van een ontspannen nachtrust. Kom proefliggen in de winkel. In een mum van tijd heb jij het juiste kussen in handen. 

Vormbare kussens

Een vormbaar kussen is ideaal voor mensen die regelmatig van houding wisselen. Of voor mensen die graag het kussen onder het hoofd ‘proppen’. De dikte van deze kussens is vaak aanpasbaar. Door er vulling uit te halen of juist bij te vullen bepaal jij de hoogte van je kussen! Dit type kussen is vaak medium tot zacht. Je slaapt op een wolkje. Het advies is om het kussen regelmatig op te kloppen voor een gelijke verdeling van de vulling. Een vormbaar kussen is er met een anti-allergische bolletjesvulling, latex-mix, dons, veren & kapok vulling.

Schouder- of nekklachten? Lig jij goed op je hoofdkussen?

Een veelgehoord probleem van zijslapers is last van schouder- of nekklachten. Of veel draaien in bed. Lig jij ook niet lekker op je kussen? En heb je inmiddels je kast vol met uitgeprobeerde kussens liggen? Veel mensen herkennen dit. Wij geven enkele tips waar je op kunt letten. Want zo heb jij extra veel plezier van je nieuwe kussen. Want gebruik je je hoofdkussen wel op de juiste manier? 

Je kussen is er voor bedoeld om alleen je nek en hoofd te ondersteunen. En zo de schouder te ontlasten. Volg onderstaande stappen voor optimaal plezier van je nieuwe kussen. 

 1. Leg je schouder voor het kussen. Maak daarbij gebruik van de schoudercomfortzone in je matras. Een 7-zone matras geeft namelijk extra ondersteuning aan je schouders.
 2. Je legt alleen je nek & hoofd op het kussen.
 3. Trek het kussen iets naar je toe. Strak tegen je schouder aan. Een kussen met een schouderuitsparing kan je helpen om op de juiste manier op je kussen te liggen.
 4. Zorg dat je kussen dik genoeg is! Maar lig niet in een knik met je hoofd.
 5. Heerlijk wegdromen op je nieuwe kussen.

Wanneer moet ik mijn kussen vervangen?

Veel mensen vragen zich af wanneer een kussen nou eigenlijk vervangen moet worden. Hier is niet direct een antwoord op te geven. In de praktijk blijkt dat veel mensen te lang op hun oude kussen slapen. Onderstaand een aantal richtlijnen voor het vervangen van je hoofdkussen: 

 • Bij nek- of schouderklachten
 • Een arm of hand onder het kussen
 • Verschuivende vulling of klontvorming in het kussen
 • Bij veel transpiratievlekken
 • Bij allergieklachten
 • Een kussen ouder dan 5 jaar

 

De 5 best verkochte kussens voor een zijslaper

Boxkussen Miami

√ Geschikt voor mensen met brede schouders
√ Opstaande rand voor extra neksteun
√ Stevige ligging
√ Dikte aanpasbaar
√ Anti-allergie

 

Hoofdkussen Watergel

√ Geschikt voor jong & oud
√ Soepele ligging
√ Altijd perfecte ondersteuning
√ Verkrijgbaar in 2 diktes
√ Heerlijk koel & anti-allergie

 

Hoofdkussen Agena

√ Geschikt voor zij- en rugslapers
√ Met comfortabele schouderuitsparing
√ In zacht, medium en stevig verkrijgbaar
√ Dikte aanpasbaar
√ Anti-allergie

 

 

Neksteuningkussen Sensory

√ Geschikt voor mensen met veel nekklachten
√ Geen gevoelige drukpunten
√ Extra nekondersteuning & schouderuitsparing
√ Uitstekende ventilatie
√ In soepel & medium/stevig

 

Hoofdkussen Ergonomic

√ Geschikt voor zij- en rugslapers
√ Medium ligging
√ Een dikke zijde (zijslaper) & dunne zijde (rugslaper)
√ Dikte aanpasbaar
√ Anti-allergie

beste kussen zijslaper
Bekijk de kussens