SlaapadviesDekbedovertrek Ninni Blue Heckett Lane

Het verschil tussen een boxspring en een bed

Je bent op zoek naar een goed bed. Kies je dan voor een boxspring of een normaal bed? Natuurlijk is een goede nachtrust erg belangrijk! Beide opties hebben voordelen & nadelen. Wij vertellen je graag de verschillen. Zo kun jij kiezen welk type bed het beste bij jouw wensen aansluit. Want ook jij wil toch heerlijk dromen op je nieuwe matras?

Wat is een boxspring

Een boxspring heeft een mooie uitstraling. Deze kan vaak helemaal naar wens samengesteld worden. De één kiest voor een strak hoofdbord, de ander voor gecapitonneerd of juist een smal & elegant hoofdbord. Boxsprings zijn er in meer dan 100 kleuren en diverse stofsoorten. Zo geeft een boxspring gemaakt van meubelstof een warme en zachte uitstraling. En een leatherlook boxspring een robuuste en stoere look. Dit is ook gemakkelijk in onderhoud.

De opbouw van een boxspring

Hoe een boxspring eruit ziet, zegt niks over het ligcomfort. Een boxspring is opgebouwd uit meerdere lagen. Het onderste gedeelte van een boxspring noemen we een onderbox. Deze bestaat vaak uit vering. Dit kan een bonellvering zijn of pocketvering. Over het algemeen geeft pocketvering een preciezere ondersteuning dan bonell- of binnenveren.

Hierop worden 1 of 2 matrassen gelegd. In de matrassen zit vaak een binnenvering of pocketvering. Een pocketveringmatras volgt zeer precies de vormen van het lichaam waardoor de ondersteuning perfect is. De twee lagen op elkaar geven vaak een prettige en comfortabele ondersteuning.

De topper er bovenop maakt de luxe uitstraling van een boxspring helemaal compleet. Deze zorgt voor een prettige comfortlaag bovenop de matras. Toppers zijn er van koudschuim, watergel (extra koel), natuurlatex, traagschuim en nog veel meer.

Voordelen van een boxspring

· Een luxe uitstraling & hoog comfort

· Stel je boxspring helemaal naar wens samen

· Makkelijke instaphoogte

· Zachte rand van je bed

Voordelen van een bed of ledikant

Een normaal bed, ook wel ledikant genoemd, en geeft een natuurlijke of robuuste uitstraling aan je slaapkamer. Het lijkt minder massaal. Ook is het vaak prettiger in onderhoud. Je kunt gemakkelijk het bed afnemen met een (licht vochtige) doek en ook stofzuigen is een fluitje van een cent. De bedden van tegenwoordig hebben vaak een hoge instap. Dit maakt het gemakkelijk om in- en uit bed te stappen en evenaart het gemak van een boxspring. Bedden zijn er in houtlook & écht hout. Over het algemeen is een massief houten bed steviger dan een houtlook bed. Tegenwoordig heb je ook ontzettend veel keus in verschillende materialen en stijlen. Zo kun je dus altijd een bedombouw kiezen dat in jouw interieur past.

De matras die hélemaal bij je past

Het grote voordeel van een normaal bed is dat je veel meer keuze hebt in het ligcomfort. Daarnaast liggen de matrassen ook vast op de plek. Ze kunnen niet schuiven in een bedombouw. Er zijn vele soorten matrassen die allemaal geschikt zijn voor een bed of ledikant. Zo is er keuze uit pocketveringmatrassen, koudschuim matrassen, latexmatrassen of schuimmatrassen. Ook een

combinatie van materialen is mogelijk. Bij het uitproberen van een matras in onze winkel houden wij rekening met lichaamspostuur, gewicht, slaaphouding, eventuele lichamelijke klachten, persoonlijke voorkeuren maar ook de mate van transpiratie bijvoorbeeld.

De lattenbodem; een goede basis

In een normaal bed worden altijd bedbodems geplaatst. Deze kunnen vlak zijn, maar ook elektrisch verstelbaar of handverstelbaar. Het grote voordeel is, dat op een later moment altijd gewisseld kan worden van vlakke naar verstelbare bodem zonder enorme uitgaven te hoeven doen. Een bedbodem wordt altijd afgesteld op het gekozen type matras. In de meeste bedbodems zitten comfortzones in tegenstelling tot de meeste boxspringbodems. Dit heeft als voordeel dat het nog preciezer naar het lichaam gaat staan en optimaal ondersteund.

Voordelen van een normaal bed

· Een robuuste of verfijnde uitstraling

· Gemakkelijk in onderhoud

· Stevig frame; geeft ook steun bij het in- en uitstappen

· Een matras blijft goed op de plek

· Ligcomfort volledig naar wens

· Zeer duurzaam

Wat is beter een boxspring of lattenbodem

Een goede boxspring bodem is te vergelijken met een goede lattenbodem. Het grote voordeel van de lattenbodems uit onze collectie is dat deze standaard comfortzones bevatten. Hierdoor vormt het zeer nauwkeurig mee met de 7-zone ondersteuning in een matras. Hierdoor wordt het lichaam gelijkmatig ondersteund met extra steun bij de schouders, rug & heupen. Daarnaast zijn er ook bodems die op specifieke comfortzones, bijvoorbeeld bij de schouder of heup, extra hard of extra zacht ingesteld kunnen worden. Dit is erg prettig bij lichamelijke klachten.

Een goede boxspringbodem bevat stevige pocketveren. Pocketveren vormen zeer precies mee met het lichaam en ondersteunen perfect. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit vering. Een stevige kwaliteit geeft meer tegendruk en gaat langer mee. Ook zijn er boxspringbodems met comfortzones, dit is echter niet standaard. Een bodem met comfortzones heeft als voordeel dat er nog meer ondersteuning wordt geboden aan de schouders, taille, rug en heupen.

Een boxspringbodem is vrij dik, in combinatie met een matras veert het meer dan een normaal bed. Dit geeft een hoog ligcomfort. Maar kan voor mensen met lichamelijke klachten of mensen op leeftijd het in- en uitstappen in bed bemoeilijken.

Nadelen van een boxspring

Een boxspring oogt erg mooi en luxe. Toch zijn er ook enkele nadelen op te noemen om de juiste vergelijking te maken tussen een bed en een boxspring. Een boxspring bestaat namelijk altijd uit een set. Hierbij horen een beperkt aantal matrassen & toppers. Het is erg belangrijk te testen of een boxspring ook daadwerkelijk goed ondersteund en bij je lichaam past zodat je zeker weet dat je er lang plezier van hebt en eventuele lichamelijke klachten verminderd of voorkomt.

Daarnaast is het vaak meer werk om de bekleding goed te onderhouden. Wij adviseren regelmatig te stofzuigen met een zachte borstel. Maar voor mensen met een huisstofmijt allergie is een boxspring van stof minder geschikt. Een leatherlook boxspring is makkelijker af te nemen. Maar heeft een groter risico op beschadiging van scherpe voorwerpen.

Nadelen van een bed of ledikant

Ook bij een ledikant zijn er een aantal nadelen te noemen. Een bedombouw neemt altijd iets meer ruimte in dan een boxspring. Bij een ledikant moet je er rekening mee houden dat deze altijd groter is dan de matras. Vooral als je slaapkamer wat kleiner is, is dit van belang.

Ook is bij de keuze voor een normaal bed de kans op stoten groter. Een bedombouw is meestal gemaakt uit harde materialen. Soms stoten mensen zich dan met de knie of teen tegen de harde ombouw aan.

Kies je voor een boxspring of een ledikant?

Bij het kopen van een nieuw bed komt nogal wat kijken. Laat je goed adviseren door onze slaapexperts en neem een overwogen beslissing. Zowel een boxspring als een bed zijn slaapoplossingen die een hoog comfort kunnen bieden. Dit heeft te maken met de keuze voor de juiste matras die helemaal bij je past. Beide slaapsystemen kunnen een mooie aanvulling zijn op je interieur. We helpen je graag bij het juiste slaapadvies voor ieder budget, jong en oud. Kom vrijblijvend langs in onze showroom in Nijverdal.

Dekbedovertrek Ninni Blue Heckett Lane
Bekijk de hoeslakens