topper topmatras

Wat is een topper?

Een topper wordt ook wel topmatras of oplegmatras genoemd. Het is een extra comfortlaag bovenop je matras. Vaak zie je een topmatras op een boxspring, maar dit kan ook gebruikt worden op een normale matras in een ledikant. Je hebt toppers in allerlei soorten en maten. Welke voor jou geschikt is, is heel persoonlijk.

Bekijk alle toppers
  • Geen vervelende naad meer in het midden. Een topmatras maakt één geheel van je tweepersoons bed.

  • Gemakkelijk op te maken door het lichte gewicht. Door te kiezen voor een oplegmatras hoef je geen zware matrassen meer op te maken.

  • Een extra comfortabele laag bovenop je eigen matras. Zo slaap je weer heerlijk!

Een 1-persoons of 2-persoons topper

Een normale topdekmatras is geschikt voor op een boxspring of een ledikant met een niet-verstelbare bodem, oftewel een bed in vlakke uitvoering. Deze zijn verkrijgbaar in zowel 1-persoons maten als 2-persoons maten.

Een split-topper

Een split-topmatras is speciaal geschikt voor elektrische bedden of boxsprings. Het voordeel van een split-uitvoering is dat je het elektrische gedeelte allebei apart van elkaar kunt blijven gebruiken, maar nauwelijks een naad in het midden tussen de matrassen voelt.

Soorten oplegmatrassen

Als je niet weet welk type oplegmatras bij je past, is het lastig om te kiezen. Een topper kiezen is heel persoonlijk. Een comfortabele topper is voor iedereen verschillend. Zo zit er verschil in kwaliteit, hardheid, veerkracht en ventilatie. De meest voorkomende toppers zijn gemaakt van comfortschuim, koudschuim, traagschuim, gel of latex. Een topper is verkrijgbaar in verschillende diktes. Zo zijn er oplegmatrassen van 5cm tot wel 15cm dik.

koudschuim HR

Koudschuim

Koudschuim is een goed ventilerende schuimsoort. Het heeft een goede veerkracht en is geschikt voor de meeste mensen. Een topdekmatras gemaakt van koudschuim geeft een stevig comfort.

comfortschuim

Comfortschuim

Comfortschuim is een veelvoorkomend materiaal. Dit zijn vaak de voordeligste toppers. Een topmatras van comfortschuim heeft een stevige ligging.

nasa schuim

Traagschuim

Dit is een materiaal wat perfect naar het lichaam vormt. Door de drukverlagende eigenschappen van traagschuim geeft het een uitstekend comfort. De ligging van traagschuim is medium tot soepel.

gel foam

Gelfoam

Een geltopper vormt net zoals traagschuim goed naar het lichaam. Het zorgt voor een goede drukverdeling en voelt koeler aan dan een traagschuim topper. De ligging van een geltopper is medium.

latex

Latex

Een topper gemaakt van latex geeft een uitstekende drukverdeling. Het voelt heerlijk zacht aan en is uitermate geschikt voor mensen die het snel warm hebben of mensen die gevoelig zijn voor klachten. De ligging van een latex topdekmatras is soepel.

pocketvering topper

Pocketvering

Een pocketveringtopper heeft een uitstekende ventilatie. Het voelt comfortabel aan door de kern van pocketveertjes. Hierdoor past de topper zich goed aan naar de contouren van je lichaam. De ligging van een pockettopper is soepel.

Voordelen van een topper

Door te kiezen voor een topper, kies je voor meer gemak. Het is namelijk een stuk makkelijker om je bed op te maken doordat alleen de molton en hoeslaken van het topmatras verschoont hoeven te worden. Een stuk lichter dan twee losse matrassen! Daarnaast is het een extra comfortlaag. Je kunt ervoor kiezen om je eigen matras een stukje harder of zachter te laten voelen. Ook bij klachten kan een topper verlichting geven. Met een topmatras heb je ook geen last meer van een vervelende naad meer in het midden, je maakt dus van je 2-persoons bed 1 geheel.

Beddengoed voor je topper

Voor je topper zijn speciale hoeslakens en moltons te koop. Deze hoezen hebben een kortere hoekhoogte waardoor ze mooi om je topper blijven zitten. Topdekhoeslakens zijn er zowel voor normale toppers als split-toppers. Ze kunnen gemaakt zijn van jersey stretch katoen of percale katoen. Ook zijn er moltons in verschillende kwaliteiten. Hoe dikker je molton, hoe beter je topdekmatras beschermt is, wat de levensduur ten goede komt.

Percale-topper-hoeslaken
Topper hoeslakensTopper moltons
split-hoeslaken-jersey-bh
Split hoeslakensSplit moltons

Hoe lang gaat een topper mee

Een topmatras heeft een minder lange levensduur dan een gewone matras. Dit komt omdat een topmatras bedoeld is als extra comfortlaag. De exacte levensduur hangt af van het type topper. Gemiddeld kan een topper wel 5-7 jaar meegaan. De mate van druk die op de topper komt te staan door gewicht, maar ook transpiratie heeft invloed op de levensduur van de topper. Dit in combinatie met de gekozen kwaliteit topmatras. Wij adviseren de topdekmatras na een nacht slapen goed te luchten en het dekbed goed open te slaan. Keer je topmatras met enige regelmaat, dit kan zowel in lengte als in breedte. Het is altijd belangrijk je slaapkamer goed te laten luchten. Dit komt niet alleen je topper ten goede, maar ook je bodem, matras en beddengoed.

topdekmatras

Advies nodig bij het kiezen van je nieuwe topmatras?

Bij Jacobs Slapen staan onze slaapadviseurs altijd klaar om je te helpen met het vinden van de juiste topper. We horen graag jouw wensen als het gaat om een goede nachtrust. Ook als je het zelf nog niet helemaal goed weet. Daar zijn we immers voor! Je kunt bij ons in de winkel proefliggen om de verschillende soorten toppers te proberen. Kom langs bij ons in de winkel voor meer topper advies.