Onderhoud van je bed of boxspring

Door je bed goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken heb je er langer plezier van. Zo blijft het hout of de stof mooi, ook als het veelgebruikt is. Wij geven enkele tips waar je op kunt letten bij het schoonmaken van je bed of boxspring. Zo kun je er optimaal van genieten!

  • Maak je slaapkamer regelmatig schoon voor een gezonde nachtrust

  • Je bed of boxspring blijft langer mooi door het juiste onderhoud

  • Regelmatig je slaapkamer luchten is hygiënisch

Houten bed reinigen

Je bed reinigen kan met een droge (microvezel)doek zodat stof goed opgenomen wordt.

Indien het nodig is om nat te reinigen; zorg dat je de doek licht vochtig is of gebruik een zeem. Bij voorkeur zonder schoonmaakmiddel. Dit om te voorkomen dat het natuurlijke materiaal wordt aangetast.

Gelamineerd bed reinigen

Je bed reinigen kan met een droge (microvezel)doek zodat stof goed opgenomen wordt.

Indien nodig om nat te reinigen zorg dat je de doek licht vochtig is of gebruik een zeem. Bij voorkeur zonder schoonmaakmiddel. Dit om te voorkomen dat de lijmlagen los gaan laten of de lamineer laag beschadigd.

Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen bijvoorbeeld een ring. Dit kan schade aan het bed veroorzaken.

Boxspring reinigen (leatherlook)

Je bed reinigen kan met een droge (microvezel)doek zodat stof goed opgenomen wordt.

Indien nodig om nat te reinigen zorg dat je de doek licht vochtig is of gebruik een zeem. Bij voorkeur zonder schoonmaakmiddel. Indien de doek te vochtig is kan dit zorgen voor uitdroging van de stof en zal deze uiteindelijk beschadigen.

Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen bijvoorbeeld een ring. Dit kan schade aan het bed veroorzaken.

Boxspring reinigen (stof)

Je bed reinigen kan met de stofzuiger. Kies voor een mondstuk met een zachte borstel en gebruik geringe zuigkracht. Bij vlekken licht oppoetsen met water of niet-agressief schoonmaakmiddel.

Boxspring Jubilee Elektrisch

Matrassen & topper hoezen reinigen

Het is aan te raden om de hoes van je matras of topper niet zelf te reinigen. Een tijk van een matras of topper is vaak erg dik waardoor het vaak niet in een normale wasmachine past. Als een tijk te strak in de wasmachine zit kan deze scheuren. Ook zijn niet alle hoezen wasbaar (kijk hiervoor op het waslabel aan de tijk). Wij adviseren bij een ongelukje altijd een speciaal bedrijf in te schakelen voor reiniging.

Kleuroverdracht (bij stof)

Je topper of matras heeft een hoes in een lichte kleur. Daarom is het belangrijk om je linnengoed (hoeslaken & dekbedovertrek) eerst te wassen voor gebruik. Met name bij donkere kleuren. Hoeslakens en dekbedovertrekken zijn vaak gemaakt van katoen. Doordat dit een natuurlijk materiaal is, kan dit afgeven op je matras.

Daarnaast is het ook frisser om je hoeslaken en dekbedovertrek eerst uit te wassen. Zo zit je eigen geurtje eraan en slaap je heerlijk in je nieuwe bed.

kleurstalen

Transpiratie & medicatie

Elk mens & ieder lichaam is anders. Daarom is een nieuw bed of matras uitzoeken maatwerk. Het is normaal dat je ’s nachts transpireert. De één doet dit meer dan de ander. Houd er rekening mee dat transpiratievocht je matras of topper kan aantasten. Een goede molton die regelmatig gewassen wordt zorgt voor een betere bescherming.

In sommige gevallen komt het voor dat medicijngebruik een chemische reactie opwekt via transpiratievocht. Het kan voorkomen dat bekleding (stof & leatherlook) hierdoor aangetast wordt. In dit geval valt dit niet onder garantie. In enkele gevallen kan dit zelfs door een topper heen.

Temperatuur & luchtvochtigheid

Zowel warmte van een radiator als kou van een airco hebben invloed op de rek van stoffen. Dit geldt voornamelijk voor boxsprings. Plaats een bed daarom niet te dicht bij een radiator of airco.

Voor gelamineerde bedden geldt dat lijmlagen los kunnen laten bij overmatige blootstelling aan warmte of kou. Een constante temperatuur in de slaapkamer geschied het beste voor alle soorten bedden. Bedden gemaakt van natuurlijke materialen kunnen werken door warmte of kou. Hierdoor kan geluid ontstaan zoals het piepen of kraken van het bed of lattenbodem.

Zorg daarnaast altijd voor voldoende ventilatie en een goede luchtvochtigheid.

(Zon)licht

Een bed die in het licht staat kan sneller verkleuren. Vermijd altijd direct zonlicht om kleurverschil te voorkomen. Maar ook ter bescherming van natuurlijke materialen in het dekbed, kussen of matras.

Zonlicht kan kleurverschil veroorzaken. Een bed die niet in aanraking komt met direct licht zal minder snel verkleuren. Dit is de reden dat er bij boxsprings vaak gebruik wordt gemaakt van synthethische stoffen. Deze hebben een hogere lichtechtheid dan natuurlijke materialen waardoor ze langer mooi blijven. Natuurlijke vezels zijn gevoeliger voor de invloed van direct licht en lampen. Ook kan overmatige warmte of kou kleurverschil veroorzaken.

Pilling

Al onze producten zijn gemaakt van hoogwaardige stoffen. In enkele gevallen kan er pilling ontstaan. Dit ontstaat vaak na veel wrijving. Bijvoorbeeld als het hoofdbord van een boxsprings als rugsteun gebruikt wordt, het schuiven van een topper of regelmatig wrijven over een stof, bijvoorbeeld een voet buiten het bed. Maar ook op een matrastijk kan pilling ontstaan door het draaien in bed. Dit is normaal en beïnvloed het slaapcomfort niet. Pilling kan gemakkelijk zelf verwijderd worden door middel van een anti-pluis apparaat.

Advies nodig?

Bij Jacobs Slapen staan onze slaapadviseurs altijd klaar om je te helpen met het vinden van de juiste matras, boxspring of bed. We horen graag jouw wensen als het gaat om een goede nachtrust. Ook als je het zelf nog niet helemaal goed weet. Daar zijn we immers voor! Je kunt bij ons in de winkel proefliggen om de verschillende soorten boxsprings en matrassen te proberen. Kom langs bij ons in de winkel voor meer advies.