Zomertips

Ieder voorjaar krijgen we weer te maken met de overgang naar de zomertijd, de klok gaat een uur terug. Deze kleine verandering in de klok heeft een grote impact op onze slaap. Hoewel de extra uren daglicht welkom zijn, hebben veel mensen last van slaapproblemen als gevolg van de zomertijd. Hoe komt het nou eigenlijk dat onze lichamen zo van slag raken door die tijdverschuiving, en hoe zorg je toch voor een goede nachtrust wanneer de zomertijd ingaat? Je leest het hier.

Waarom hebben we een zomertijd?

De zomertijd is ooit bedacht om energie te besparen. Door langer gebruik te maken van natuurlijk daglicht, hoeven we minder lang onze lampen aan te hebben staan in huis. Tegenwoordig vallen de financiële voordelen wel mee met de komst van energiezuinige lampen. Veel landen hebben de zomertijd ingevoerd om gelijk te lopen met buurlanden waar deze al actief was. Tegenwoordig is het grootste voordeel van de zomertijd daarom wel het extra daglicht. Maar wegen deze voordelen wel op tegen de nadelen, zoals slaapproblemen?

Wat doet een uur eerder opstaan met je lichaam?

Van moeilijk in slaap komen tot slecht slapen of overdag erg vermoeid zijn, het invoeren van de zomertijd kan onze biologische klok flink verstoren. Hoewel de klok maar een uur vooruit gaat, heeft ons lichaam veel meer last van deze verandering. Onze interne klok, ook wel biologische klok, reguleert lichaamsfuncties zoals eetlust en je lichaamstemperatuur. Het verstoren van dit ritme kan dus vervelende gevolgen hebben. Zo komen veel mensen moeilijk in slaap omdat het buiten nog langer licht is. Dit heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit van je nachtrust en maakt opstaan soms moeilijk.

Kun je wennen aan de zomertijd?

Onze biologische klok loopt van oorsprong gelijk aan de wintertijd, maar dat betekent niet dat we de zomertijd zomaar kunnen afschaffen. Zonder de zomertijd zien we tijdens de winter minder daglicht. Dan kunnen we maar beter wennen aan de zomertijd, of kan dat niet? Hoe lang het duurt voordat je gewend bent aan de zomertijd, verschilt per persoon. Sommigen passen zich snel aan, terwijl anderen er meerdere weken last van kunnen hebben. Er zijn wel een aantal manieren om je alvast een beetje voor te bereiden op de zomertijd. Zo kan het helpen om geleidelijk je slaapritme aan te passen in de dagen voorafgaand aan de overgang naar de zomertijd.

Tips voor slaapproblemen in de zomertijd

Heb jij last van slaapproblemen tijdens de overgang naar de zomertijd? Hier zijn een aantal tips om slaapproblemen te voorkomen wanneer de zomertijd ingaat:

Tip 1. Geleidelijk aanpassen

Begin enkele dagen voor de klokverschuiving met het aanpassen van je slaapritme. Zo help je jouw lichaam geleidelijk te wennen aan de nieuwe tijd.

Tip 2. Voldoende daglicht

Om zo snel mogelijk te wennen aan de zomertijd is het belangrijk dat je voldoende daglicht binnenkrijgt. Zonlicht zorgt ook voor de aanmaak van serotonine, een gelukshormoon dat invloed heeft op je humeur en de kwaliteit van je slaap.

Tip 3. Ga de deur uit

Je lichaam slaapt het best als het moe is, logisch toch? Zorg daarom voor een actief ritme. Sta op tijd op en ga overdag sporten of wandelen. Je slaapt hierdoor in de avond beter en wordt ook weer fitter en energieker wakker.

Tip 4. Gebruik je gordijnen

Om in een consistent slaapritme te komen, kan het helpen om in het donker te slapen. In de zomer is het vaak warm, maar je slaapt beter in een koele en stille ruimte. Gebruik je gordijnen daarom om licht en warmte buiten te houden.

Voorkom slaapproblemen

Voorkom slaapproblemen het hele jaar door met het juiste beddengoed. Bij Jacobs Slapen vind je bijvoorbeeld dekbeddenvoor zomer, winter of alle 4 de seizoenen.

Bekijk alle kussens