Slaapadvies

Voor- en nadelen van een traagschuim matras

Een traagschuim matras is één van de bekendste oplossingen bij rugklachten. Ook wordt het geadviseerd bij schouderklachten, heupklachten en gewrichtsklachten. Zo zijn er matrassen, toppers en hoofdkussens verkrijgbaar van traagschuim. Het materiaal kent voordelen, maar traagschuim kent zeker ook nadelen. Wij vertellen je hier graag meer over.

Wat is beter koudschuim of traagschuim?

Koudschuim en traagschuim zijn twee verschillende materialen. Deze worden nog wel eens door elkaar gehaald. De keuze tussen koudschuim en traagschuim is afhankelijk van jouw slaapwensen.

Traagschuim

Traagschuim is een materiaal dat reageert op temperatuur. Het voelt stevig aan als de omgeving koud is, en wordt soepeler naarmate het je lichaamstemperatuur aanneemt. Het is drukverlagend en zorgt dat het lichaamsgewicht perfect verdeeld wordt over de matras of topper. Hierdoor vormt het zeer precies naar het lichaam en slaap jij op een wolkje. Echter voelt, ondanks alle huidige technieken, het materiaal vaak warm en broeierig aan. Niet zo handig als je ‘s nachts veel transpireert, het altijd warm hebt in bed of bijvoorbeeld in de overgang bent. Watergel, gelfoam of gelmatrassen zijn perfecte alternatieven als je het snel warm hebt.

De nadelen van traagschuim zijn ook dat het lastiger is om je ‘s nachts om te draaien op de matras. Je zakt er namelijk zo diep in, dat je tegen je eigen lichaamsgewicht in moet draaien. Hierdoor wordt het lichaam minder gestimuleerd om te draaien en blijf je gemiddeld lang in dezelfde houding liggen. Jezelf omdraaien is juist nodig om de doorbloeding optimaal te houden. Als je hier al moeite mee hebt, is een pocketveringmatras met traagschuim afdekking of een traagschuim topper een beter alternatief.

Koudschuim

Koudschuim is een materiaal met een open celstructuur. Het heeft zijn naam te danken aan het productieproces. Het wordt namelijk onder koude omstandigheden geproduceerd. Het is niet altijd zo dat koudschuim koel of koud aanvoelt, maar het ventileert wel erg goed! Voor warme slapers is dit zeer geschikt. Een hoge kwaliteit koudschuim heeft een lange levensduur, langdurige veerkracht & de beste ventilatie. Dit wordt aangeduid met een HR-waarde. Een hoge kwaliteit is bijvoorbeeld HR50, HR55 of HR60.

Koudschuim is er in diverse hardheden; zacht, medium, stevig & extra stevig. Zo is er altijd een matras of topper die bij je past. In vergelijking met traagschuim voelt koudschuim vaak iets steviger aan. Er bestaan basis koudschuimmatrassen, vaak zonder comfortzones en een lage HR-waarde. Deze worden vaak toegepast als kindermatras, logeermatras of in de caravan, camper of vakantiewoning.

Een hoge kwaliteit koudschuim matras is ook permanent te beslapen. Zeer geschikt voor mensen die een stabiele ligging wensen. Een matras met vering ‘wiebelt’ vaak een beetje, niet iedereen vindt dit prettig. Een matras van hoge kwaliteit is opgedeeld in 5 of 7 comfortzones. Zo vormt de matras zeer precies naar het lichaam en wordt het lichaamsgewicht goed over de matras verdeeld. Dit geeft extra steun aan rug, heupen en schouders. Een koudschuim matras wordt beschouwd als erg prettig & comfortabel. Een nadeel van koudschuim kan zijn dat het vaak iets stugger aanvoelt. Voor iemand die een zeer nauwe aansluiting op het lichaam wenst is traagschuim, watergel of natuurlatex een beter alternatief.

De beste matras bij rugklachten

Bij rugklachten, maar ook bij schouder-, heup en gewrichtsklachten is het belangrijk dat een matras zich aanpast aan je lichaam. Onze slaapadviseurs kijken graag met je mee. We letten dan voornamelijk op de uitlijning van de wervelkolom en de balans tussen nek, schouders, rug, heupen en lende. Een matras met extra rugondersteuning kan vaak helpen om meer ontspanning aan het lichaam te geven.

Bij rugklachten zijn meerdere soorten matrassen geschikt. Onder andere pocketvering met een koudschuim, traagschuim, feelfresh of natuurlatex afdekking. Maar ook matrassen van volledig koudschuim of natuurlatex zijn mogelijk. Dit is volledig afhankelijk van de aard van de klachten & persoonlijke slaapwensen. Iedereen is immers anders! In combinatie met het juiste kussen, droom jij straks heerlijk weg!

Het is aan te raden om een matras in de winkel te testen en hierbij het juiste advies te ontvangen. Zo is niet alleen de uitlijning van de wervelkolom van belang, maar vooral het slaapcomfort. Want een matras moet natuurlijk wel lekker liggen! Wij letten onder andere op gewicht en postuur. Maar ook op slaapwensen zoals warmte, transpiratie, slaapvoorkeuren & slaaphouding. We kunnen je dan ook verzekeren van jarenlang plezier van je nieuwe matras door onze uitgebreide kennis en ervaring.

Kussens van traagschuim

Een goed kussen wordt nogal eens onderschat. Een kussen die je hoofd en nek op de juiste manier ondersteunen zorgt voor meer ontspanning in de schouders en/of onderrug. Het voorkomt hiermee nekklachten. Kussens van traagschuim zijn voorgevormd en geven hierdoor een extra steuntje in de nek. Het vormt zeer precies naar het hoofd en verlicht druk op het oor. Echter als je veel transpireert raden wij natuurlijke latex of watergel aan. Dit ventileert namelijk beter.

Natuurlatex kussens zijn ook voorgevormd en in verschillende diktes verkrijgbaar. Een neksteunkussen van traagschuim of natuurlatex wordt aangemeten afhankelijk van het type matras waar je op slaapt. Zo zijn er kussens van 9cm, 12cm en 14cm dik. Ook voor mensen met brede schouders zeer geschikt. Neksteunkussens zijn verkrijgbaar in de soepele, medium en stevige variant. Zo zijn ons Infinity kussen & Watergel kussen de meest verkochte neksteunkussens! Heerlijk wegdromen!

Toppers van traagschuim

Op zoek naar een topper die heerlijk zacht aanvoelt? Dan kan traagschuim een fijne optie zijn. Traagschuim wordt vaak geadviseerd bij rugklachten. Dit is erg prettig als je op een harde matras slaapt. Hoe dikker de topper, hoe zachter deze aanvoelt. We adviseren altijd een topper van minimaal 6cm dikte te kiezen om van het heer lijke comfort te profiteren.

Transpireer je veel of heb je het snel warm in bed? Dan is een feelfresh topper of watergel topper een goed alternatief. Dit materiaal heeft dezelfde drukverlagende eigenschappen als traagschuim, maar is temperatuurneutraal. Dit betekend dat het beter ventileert en niet harder of zachter aanvoelt als de omgevingstemperatuur veranderd. Erg prettig voor warme slapers die graag zacht slapen.

 

Ben je op zoek naar een traagschuim matras, topper of hoofdkussen? Of toch interesse in een alternatief? Wij helpen je graag! Kom vrijblijvend testen in onze winkel.

Bekijk de koudschuim matrassen