Hoelang gaat een matras mee?
Hoe lang een matras mee gaat, is afhankelijk van een aantal factoren. Een goede matras zorgt voor de juiste ondersteuning van je lichaam. De precieze levensduur is afhankelijk van de kwaliteit van de matras, hoeveelheid vocht die je ’s nachts verliest, je postuur & hoe goed je matras onderhouden is.
Wist je dat het matras een van de meest gebruikte producten in huis is? We slapen gemiddeld 6 á 8 uur per nacht. In de praktijk blijkt dat veel mensen te lang op hun oude matras slapen. Tijdig je matras vervangen voorkomt een verstoorde slaap & nek-, schouder of rugklachten. Je matras op tijd vervangen is dus heel belangrijk!
Tijd voor een nieuwe matras; herken jij deze 7 punten?
Twijfel je of je matras nog wel voldoende ondersteuning biedt? Een goede matras voorkomt rug- en schouderklachten & draagt bij aan je gezondheid. Een matras zorgt er voor dat je lichaam de hele nacht ontspannen mag liggen. Zonder het forceren van je houding. De meeste mensen gaan op pas zoek naar een nieuw matras als zij last krijgen van hun rug en daardoor minder goed slapen! Herken je één of meerdere punten? Dan is het écht tijd voor een nieuwe matras.
- Je draait veel en slaapt onrustig
- Je hebt last van rugklachten of schouderklachten
- Je bent vaak van kussen gewisseld
- Het matras geeft kuilvorming of zakt door
- Het matras is vuil & beschadigd
- Je slaapt beter in een hotel of op vakantie
- Het matras is ouder dan 10 jaar
Vooral last van nekklachten? Denk ook aan het vervangen van je hoofdkussen. Gemiddeld gaat deze 3 tot 5 jaar mee. Zo droom je heerlijk weg!
Waarom je matras vervangen?
Je matras is een veelgebruikt product in huis. Afhankelijk van de kwaliteit is de gemiddelde levensduur van een goed matras ongeveer 10 jaar. Dit wil zeggen dat de matras 12 jaar kan meegaan en ook slechts 8 of 9 jaar. De één merkt sneller dat een matras slijtage vertoond dan een ander.
Uit hygiënisch oogpunt
Je matras heeft heel wat te lijden. Na 10 jaar heb jij ongeveer 30.000 uren doorgebracht op je matras. Geen wonder dat er slijtage optreed na verloop van tijd! ’s Nachts verlies je ongeveer een kwart liter vocht per nacht. Dit trekt in je beddengoed, matras & dekbed. Je matras komt in aanraking met miljoenen dode huidcellen en huisstofmijten. Ook uit hygiënisch oogpunt is je matras vervangen zo gek nog niet!
Optimale ondersteuning voor je lichaam
Uiteindelijk is er na ongeveer 10 jaar slechts 30% van de oorspronkelijke veerkracht van je matras over. Het matras heeft steeds meer moeite in zijn oorspronkelijke vorm terug te keren, waardoor het je lichaam niet meer de ondersteuning geeft die het nodig heeft. De kwaliteit neemt dus af door de jaren heen. Tijdig je matras vervangen voorkomt klachten en zorgt er voor dat jou lichaam helemaal kan ontspannen gedurende de nacht. Zonder het forceren van je lijf.
Je lichaam veranderd
Ook het lichaam verandert in 10 jaar tijd. Je lichaamsbouw verandert, je kunt zwaarder of lichter worden. Hebt fysiek zwaar werk of zit juist veel achter het bureau. Je kunt last krijgen van lichamelijke klachten. Denk aan heup-, rug of nekklachten. Of je slaaphouding is verandert, je slaapt bijvoorbeeld liever op je rug dan op je zij. Een goede nachtrust geeft je energie gedurende de dag.
Kijk ook je bedbodem na. Het kan namelijk ook zijn dat de bedbodem aan vervanging toe is. Dat is niet makkelijk te zien, vraag hiervoor advies bij een van onze slaapspecialisten.
Hoe kun je de levensduur van je matras verlengen?
Natuurlijk wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je matras. Met goed onderhoud kun je de levensduur van je matras verlengen. Ben je benieuwd hoe jij je matras het beste kunt onderhouden? Hieronder een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat je zolang mogelijk van je matras kunt genieten.
Gebruik een matrasbeschermer
Door een goede matrasbeschermer te gebruiken, bescherm je jouw matras tegen vuil, vocht, bacteriën en huisstofmijt. Een molton warm? Let er goed op dat deze gemaakt is van 100% katoen. Zo behoudt je een optimale ventilatie.
Transpireer je veel? Kies dan voor een extra dikke kwaliteit molton van 100% katoen. Deze neemt meer vocht op dan een standaard molton, waardoor je matras beter beschermd blijft. Het voorkomt een klam en plakkerig gevoel.
Was je beddengoed regelmatig
Een schoon en hygiënisch bed draagt bij aan een betere nachtrust. Was je beddengoed regelmatig om bacteriën, lichaamsoliën, haar, zweet en andere stoffen te verwijderen. Dan voelt je bed weer heerlijk fris!
Keer en draai je matras regelmatig
Keer jij je matras ook regelmatig om? Je ligt iedere nacht op de dezelfde plek. Hierdoor oefen je steeds op dezelfde plaats druk uit. Daardoor kan sneller kuilvorming ontstaan en moet je matras eerder vervangen worden.
Door regelmatig je matras te keren en te draaien (4 keer per jaar) kan kuilvorming aanmerkelijk vertraagd worden. Draai je matras zowel van hoofd naar voeteneinde om, als in de breedte.
Sommige matrassen hebben een zomer- en winterkant. Als je hiervan gebruik maakt, is dat goed voor de levensduur van je matras. Deze zijdes zorgen er namelijk voor dat vocht nog beter gereguleerd wordt, passend bij het seizoen.
Heb je een tweepersoonsbed met twee losse matrassen van dezelfde hardheid? Wissel deze dan ook eens om. Iedereen slaapt weer anders, zo gaat de slijtage van jullie matrassen gelijk op.
Ventileer je matras & slaapkamer
Vocht in een matras zorgt er voor dat de matras zijn veerkracht verliest. Na verloop van tijd wordt je matras onhygiënisch. Je kunt niet voorkomen dat je ’s nachts transpireert, maar wel zorgen voor het beste onderhoud van je matras.
Door je matras iedere dag te ventileren voorkom je dat vocht diep in het matras trekt. Op deze manier kunnen bacteriën zich minder goed nestelen. Dit zorgt ervoor dat jouw matras langer veerkrachtig en hygiënisch blijft.
Ben je opgestaan? Maak je bed niet meteen op, maar sla het dekbed terug tot op het voeteneinde. Zo stimuleer je de ventilatie van het matras zo goed mogelijk. Zet je slaapkamerraam op een kiertje voor wat extra frisse lucht.
Is het lastig om te ventileren omdat het een vochtig jaargetijde is? Zet de verwarming lekker aan zodat het vocht kan verdampen.
Tip: Dit is ook erg goed voor je dekbed, kussen en beddengoed. Zo voelt je bed weer heerlijk fris aan.
Hoe lang gaat een matrastopper mee?
Een topper is een goede oplossing om je matras langer fris te houden. De topper krijgt het meeste op de kop wat betreft transpiratievocht, huisstofmijten en bacteriën. Een goede matrastopper gaat gemiddeld 5 tot 7 jaar mee. De voordeligere varianten vervang je al na 3 tot 4 jaar. Dit heeft te maken met het materiaal waar de topper van gemaakt is & het onderhoud. Zodra de veerkracht uit een topper is of hygiëne van je topper te wensen overlaat, is het tijd om deze te vervangen.
Hoe lang gaat een boxspring mee?
Een hoge kwaliteitsboxspring kan wel 20 jaar meegaan. We hebben het dan over het frame van je boxspring. Je boxspring wordt gevormd door het frame, de matrassen & eventuele topper. De matrassen en topper dienen eerder te vervangen worden dan de basis van je boxspring. Het tijdig vervangen van je matras en topper voorkomt ook dat je eerder afscheid moet nemen van je complete boxspring.
Waarop kan je letten bij aankoop van een nieuwe matras?
Een goede matras zorgt voor een correcte ondersteuning van het lichaam, een prettige drukverdeling en perfecte uitlijning van de wervelkolom. Kies een nieuwe matras altijd met behulp van een slaapadviseur. Een goede matras moet passen bij je postuur, gewicht, slaaphouding & eventuele klachten. Ook wordt er rekening gehouden met de gewenste levensduur en persoonlijke voorkeuren zoals hard of zacht liggen en veel transpireren of kou.
- Onderstaand nog enkele aanvullende tips:
Als je nek-, schouder- of rugklachten hebt, bespreek dit met je adviseur. Ook al denk je dat deze klachten niet van belang zijn. Je slaapadviseur kan het advies op deze manier nog persoonlijker maken. En extra letten op de specifieke zones in je nieuwe matras.
Lees ook: de beste matras voor rugklachten - Kom proefliggen in de winkel in je normale slaaphouding. Je merkt al snel of de matras lekker ligt. Kies een matras waar jij het beste gevoel bij hebt.
- Laat je niet verblinden door het naamkaartje soepel, medium of stevig. De materialen en kwaliteitsverschillen zijn uiteenlopend. Je slaapadviseur kan hier alles over vertellen.
- Vergeet je hoofdkussen niet. Een ergonomisch hoofdkussen draagt bij aan een correcte ondersteuning van je lichaam.
Ben jij toe aan een nieuwe matras? Kom vrijblijvend naar de winkel voor uitgebreid advies of maak een afspraak. We helpen je graag!