Het beste matras voor rugklachten

Sta je ’s ochtends op met schouder- of rugklachten? Of een stijf en stram gevoel in je onderrug? Grote kans dat de matras of het hoofdkussen de oorzaak is van jouw pijn. Veel mensen hebben bij het opstaan last van (lage) rugpijn of schouderklachten. Dit kan veroorzaakt worden door een verkeerde slaaphouding, een verkeerd matras of een combinatie van beide. Het is belangrijk dat je wervels ‘s nachts hun natuurlijke positie kunnen behouden. Zo kun je optimaal diep en ontspannen slapen.

Wanneer een nieuw matras kopen bij rugklachten?

Wees zuinig op je rug. Je activiteiten overdag hebben een grote invloed op jouw nachtrust. Veel rugklachten ontstaan overdag door een verkeerde (werk)houding. We zitten veel achter de computer of hangen onderuitgezakt op de bank. Of we hebben zwaar lichamelijk werk. Ook je lichaam verandert door de jaren heen. Je krijgt te maken met een blessure, wordt zwaarder of valt veel af. Hierdoor kunnen klachten opspelen. Wanneer het matras niet goed is, kan de rug niet ontspannen.  

Denk je dat de matras de oorzaak is van jouw klachten? Wij hebben een aantal tips wanneer je matras écht aan vervanging toe is. Herken één of meerdere onderstaande punten? 

  • Een matras ouder dan 10 jaar
  • Kuilvorming
  • Naar binnen rollen of op de rand slapen
  • Stijf of stram gevoel bij het opstaan
  • Veel draaien en woelen in bed
  • Vaak een ander kussen geprobeerd
  • Rug-, heup- of schouderklachten 
  • Elders beter slapen

Wat is beste ondersteuning bij rugklachten?

Een goede matras bij rugklachten heeft verschillende comfortzones. Hierbij worden je heupen, taille en schouders extra ondersteund. Een lichtere ondersteuning is nodig bij het hoofd, de benen en voeten. De matras stemt de hoeveelheid steun af op het lichaamsdeel wat er op ligt. Als je lichaam niet in balans ligt, kan het moeilijk ontspannen. Dit kan leiden tot rugklachten. Er zijn verschillende type matrassen zoals pocketvering, koudschuim & natuurlatex. Of een combinatie van materialen. Welk matras het meest geschikt is, hangt af van je slaaphouding. 

Rugslaper

Slaap je vaak op je rug? Je onderrug heeft dan extra steun nodig. Je schouders, bekken en billen moeten voldoende in het matras liggen zodat de onderrug goed opgevuld wordt. Zo behoud je je natuurlijke positie. 

Zijslaper

Ben je een zijslaper? Je schouders en heupen moeten voldoende in het matras kunnen liggen zodat de taille opgevuld wordt. Zo ervaar je minder druk op je lijf en kun je in een ontspannen rechte houding liggen. 

Buikslaper

Lig je het vaakst op je buik? Zorg er dan voor dat je onderrug voldoende steun krijgt. Doorgaans is een stevige matras het meest geschikt voor een buikslaper. Let er op dat je onderrug niet hol trekt. Maar kies wel een matras die niet té hard is.

Een hard matras voor rugklachten?

Als je last van rugklachten hebt is een hard matras het beste. Dit is een overtuiging die veel mensen hebben. Het tegendeel is waar. Het is erg belangrijk dat de matras de contouren van je lichaam volgt. Zo geeft deze de juiste ondersteuning aan de schouders, rug, lenden, heup en benen. Hierbij is de juiste balans cruciaal. Een stevig matras is helemaal niets mis mee, mits deze dus voldoende je lichaamscontouren volgt en ondersteund. Echter een te hard matras kan rugklachten verergeren of doen ontstaan. Laat je dus altijd goed adviseren of het matras geschikt voor je is. Kom vrijblijvend langs in de winkel of maak een afspraak.  

De juiste balans bij rugklachten

Er zijn veel verschillende soorten matrassen. Ieder mens is anders. De een heeft last van (lage) rugpijn bij het opstaan. Maar er zijn ook mensen met een holle rug, vergroeiingen, hernia etc. Het matras moet aangepast worden aan de persoon die er op slaapt. Hierbij zijn metingen of een speciaal gemaakt matras op maat helemaal niet nodig. Een nieuwe matras uitzoeken is een gevoel. 

Onze adviseurs helpen je zoeken naar de juiste balans. Gevoel kun je nou eenmaal niet meten. Vertel je slaapadviseur altijd zoveel mogelijk over je slaapproblemen. Ook al is het iets kleins waarvan je denkt dat het niet van belang is. Zo kunnen we een gericht en persoonlijk advies uitbrengen. 

Bij het uitzoeken van een nieuwe matras voor rugklachten komen een aantal factoren kijken namelijk;

  • Je postuur & gewicht

Vaak worden matrassen uitgezocht op gewicht. Wij adviseren een matras naar je postuur, lichaamsbouw en gewichtsverdeling. We schrikken echt niet van 100kg. Heb je brede schouders of brede heupen? Kies dan een matras met een extra soepele schoudercomfortzone of met zachtere heupzone.   

  • Je favoriete slaaphouding

Slaap je graag op je zij, rug of buik? Soms komt een lighouding ook voort uit een verkeerde ondersteuning. Misschien slaap je wel half op je zij en half op je buik. Of trek je je benen helemaal op. Geen probleem is ons te gek! 

  • Eventuele lichamelijke klachten

Gelukkig heeft niet iedereen lichamelijk klachten. Of misschien is het maar iets kleins. Rugklachten zijn in ieder geval erg vervelend. Laat je altijd adviseren om lang plezier te hebben van je nieuwe matras. 

  • Persoonlijke voorkeuren

Hou je van stevig slapen? Of lig je liever heerlijk zacht? Beide is mogelijk. Ook warmte is van belang. Als je het snel warm in bed hebt, slaap je onrustig. Je slaapadviseur kan hiermee rekening houden. 

Een zere rug door je matras of door je bedbodem? 

Veel mensen geven hun matras de schuld. Maar ook de bedbodem heeft een belangrijke functie. Dit is namelijk de basis van je slaapcombinatie. Een goede matras in combinatie met een slechte of verouderde bodem geeft niet voldoende ondersteuning. Het gevolg is doorzakken en een zere rug. . Een goede bedbodem gaat ongeveer 20 jaar mee. 

Om een goed bed voor rugklachten te vinden, moeten de lattenbodem en matras goed op elkaar afgestemd zijn. De lattenbodem is de steun voor de matras. Net als bij de matras, zijn flexibele zones in de lattenbodem daarbij van belang.

Voor veel mensen volstaat een normale lattenbodem met zone-ondersteuning. In het midden is deze lattenbodem harder of zachter in te stellen. 

Er zijn ook bodems die extra kunnen ondersteunen bij schouder- of rugklachten. Zo heeft onderstaande bedbodem Reflexion de mogelijkheid om per lichaamszone de latten soepeler of juist steviger in te stellen. Ook kunnen voeten, knieën, lumbale en nekzones in vijf standen in hoogte ingesteld worden. Dit is de meest precieze ondersteuning die een bedbodem kan bieden. Deze is ook verkrijgbaar in elektrisch verstelbare uitvoering.

bedbodem-rugklachten

Ben je een warme slaper of koude slaper?

Het slaapklimaat is van belang bij het voorkomen en verhelpen van rugklachten. Als je het te warm hebt, of niet goed warm kunt blijven, slaap je onrustig. Veel draaien en woelen kan tot vervelende klachten leiden of vaak wakker zijn. 

Een goed ventilerende matras is hierbij van belang. Het is belangrijk dat zowel warmte als kou de kans krijgt om afgevoerd te worden. De lucht moet kunnen circuleren. Zo blijft je lichaamstemperatuur op peil. Een goed matras in combinatie met een aangenaam dekbed zorgt voor de juiste balans. Een temperatuur regulerend dekbed zorgt er namelijk voor dat je opwarmt op moment dat het nodig is, maar niet oververhit raakt. 

Wat is de beste topper bij rugklachten?

In sommige gevallen kan een topper helpen bij het verminderen of oplossen van rugklachten. Een topper op je bed heeft een aantal voordelen. Dit zijn: 

  • Met een topper voeg je een extra comfortlaag toe aan je bed. Je matras geeft een fijne ondersteuning. En jij ligt heerlijk comfortabel op je zachte topper.
  • Een drukverlagende topper van natuurlatex of watergel is uitermate schikt voor mensen met rugklachten. Dit zorgt er voor de je schouder en heupen dieper weg mogen zakken waardoor jij in een ontspannen houding ligt. 
  • Een topper is in de meeste gevallen voordeliger dan een nieuwe matras. Dit is een relatief goedkope oplossing voor extra comfort.  
  • Met een topper op je bed, heb je geen last meer van een vervelende naad in het midden. Zo slaap je ook samen heerlijk door.

De 8 meest verkochte matrassen voor rugklachten

Matras Nova

√ Pocketvering met 7 comfortzones
√ Afdeklaag koudschuim
√ Keuze uit medium en stevig
√ Makkelijk draaien en keren
√ Koele zomerzijde / warme winterzijde

Matras Cool Supreme 

√ Geneste pocketvering met 7 comfortzones
√ Afdeklaag koudschuim
√ Extra stevige ondersteuning
√ Keuze uit soepel en stevig
√ Uitstekende ventilatie & vochtregulatie

Ergo matras deluxe

√ Hoog-laag pocketvering met 7 comfortzones
√ Royale koudschuim afdeklaag
√ Extra drukverlaging voor gewrichtsklachten
√ Makkelijk draaien en keren
√ Koele zomerzijde / warme winterzijde

 Matras Liva

√ Pocketvering met 7 comfortzones
√ Afdeklaag natuurlatex
√ Keuze uit medium en stevig
√ Makkelijk draaien en keren
√ Koele zomerzijde / warme winterzijde

Matras Aur-a

√ Micropocketvering, hoog-laag met 7 comfortzones
√ Perfecte en zeer precieze ondersteuning
√ Afdeklaag soepele natuurlatex
√ Makkelijk draaien en keren
√ Extra drukverlaging voor gewrichtsklachten

Matras Relax 

√ 100% Koudschuimmatras 7-zone
√ Hoogwaardige HR60 kwaliteit
√ Unieke 3D ondersteuning
√ Keuze uit medium en stevig
√ Makkelijk draaien en keren
√ Uitstekende ventilatie 

 

Matras Masarat

√ Koudschuimmatras met 7 comfortzones
√ Hoogwaardige HR60 kwaliteit
√ Extra soepele koudschuim afdeklaag
√ Keuze uit soepel en stevig
√ Makkelijk draaien en keren
√ Uitstekende ventilatie 

 

Matras  Alexandra

√ Hoogwaardige natuurlatexmatras
√ 7-lichaamscomfortzones
√ Geschikt voor mensen met veel lichamelijke klachten
√ Keuze uit soepel, medium en stevig
√ Optimale gewichtsverdeling en drukverlaging 

Bekijk de matrassen