Welk hoofdkussen past bij mij?

Ben je toe aan een nieuw hoofdkussen? Maar heb je geen idee welke het beste is? Als slaapspecialist adviseren we je graag! Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw hoofdkussen. Een goed kussen zorgt voor de juiste uitlijning van je wervels en ondersteund je nek en hoofd. Laten we kijken welk kussen het beste bij je past.

Wat is je favoriete slaaphouding?

Een mooi bed in je slaapkamer geeft een fijne sfeer. Maar je matras & kussen bepalen of je fijn slaapt. In welke houding slaap jij het liefst? Op je rug, zij of buik? Dit bepaald namelijk het beste kussen voor jou! Op je rug en buik heb je een platter kussen nodig dan op je zij. Een goed hoofdkussen ondersteund je nek en hoofd. Op deze manier ontlast je de schouders en kun je heerlijk ontspannen liggen. Weet je niet zo goed in welke slaaphouding je meestal ligt? Ga dan na in welke houding je gaat liggen op moment dat je naar bed gaat. Of de houding waarin je meestal in slaap valt.

Slaap je onrustig en draai je veel in bed? Kies dan voor een kussen die flexibel is. Zo kneed jij de hoofdkussen in de juiste positie. En slaap je in alle houdingen heerlijk.

Een flexibel kussen of een vaste vorm?

Er zijn erg veel verschillende kussens. Nu we meer duidelijkheid over je favoriete slaaphouding hebben. Gaan we het hebben over de verschillende type kussens. Als eerste een vaste vorm of flexibel kussen. Beide hebben voor- en nadelen. We vertellen er graag meer over:

Hoofdkussens met een vaste vorm

Een kussen met een vaste vorm heeft als voordeel dat je nek en hoofd altijd ondersteund worden. De vulling kan immers niet meer verschuiven. Bij dit type kussen is het erg belangrijk om het kussen af te stemmen op je postuur & matras. Kussens met een vaste vorm hebben namelijk een vaste hoogte. Onze slaapspecialisten geven je nauwgezet advies. Een kussen met een vaste vorm is zeer geschikt voor mensen met hoofd-, nek- en schouderklachten. Soms kan een neksteunkussen je helpen om in de juiste houding te blijven liggen. Deze kussens zijn er in zacht, medium en stevige hardheid.

Flexibele hoofdkussens

Flexibele hoofdkussens zijn vaak medium tot zacht. Als je veel beweegt in bed is dit een fijne oplossing. Of als je het erg prettig vind om met je kussen te ‘proppen’. Als je op je zij slaapt, zorg dan voor voldoende dikte om prettig te liggen. Maar als je naar je rug of buik draait, verdeel je de vulling iets meer in het kussen. Ideaal! Flexibele kussens moeten regelmatig opgeschud worden.

Heb je het snel warm?

Ben jij warmbloedig? Keer en draai je regelmatig je kussen om, zodat het weer iets frisser aan je hoofd voelt? Kies dan voor een koel en ventilerend hoofdkussen. Neem een voorbeeld aan een hoofdkussen van kapok of veren. Natuurlijke materialen die uitstekend warmte reguleren. Liever een constante en vaste ondersteuning? Kies dan voor een heerlijk koel watergel of natuurlatex hoofdkussen. Bescherm je hoofdkussen met een fijne kussenmolton. Zo voorkom je transpiratievlekken in je nieuwe kussen.

Denk ook eens na over je dekbed en matras. Ook deze kunnen soms te veel warmte vasthouden. En bij een koel hoofdkussen, hoort ook een dekbed die goed ventileert. Zo slaap je beter & dieper.

Last van rugklachten?

In sommige gevallen kan een nieuw kussen bij rugklachten helpen. Heb je vooral last van je onderrug of van je bovenrug? Een te dun kussen kan er namelijk voor zorgen dat er teveel druk op je schouders komt te staan. Veel mensen draaien dan naar de rug of buik. Doordat er niet in een natuurlijke houding gelegen kan worden ontstaan vaak rugklachten. Door een kussen te kiezen met voldoende dikte kan je hele lichaam weer ontspannen liggen.

Heb je vooral last van je onderrug? Soms ligt dit aan een te dik of te dun kussen. Maar denk ook eens aan de matras of topper. Een nieuw hoofdkussen werkt altijd samen met je matras. Laat je adviseren door onze slaapspecialisten om voor jou de perfecte oplossing voor jou te vinden.

Welke soorten kussens zijn er?

Kussens zijn er in allerlei materialen. We leggen je eerst uit welke voor- en nadelen horen bij de keuze voor het juiste materiaal. Zo weet je precies waar je op moet letten!

Hollow Fibre kussens

De hardheid van een Hollow Fibre of Comforel® kussen is zacht tot stevig afhankelijk van het type kussen. Deze kussens hebben de afmeting 60x70cm. Een normale Nederlandse kussenmaat. Sommige kussens van dit type hebben een schouderuitsparing voor een betere aansluiting in de nek.

√ Geschikt voor rug-, zij- en buikslapers
√ Hardheid: zacht, medium & stevig
√ Altijd de juiste dikte doordat deze aanpasbaar is
√ Anti-allergie & wasbaar

Kapok kussens

Ouderwets kapok! De hardheid van een kapok kussen is medium tot stevig. Kapok heeft het vermogen om vocht snel en goed op te nemen. Het kussen wordt niet klam en blijft hierdoor heerlijk koel. Ideaal voor warme slapers!

√ Geschikt voor rug-, zij- en buikslapers
√ Hardheid: medium/stevig
√ Altijd de juiste dikte doordat deze aanpasbaar is
√ Heerlijk koel aan het hoofd
√ Perfecte vochtregulatie

Dons of veren kussens

Dons en veren kussens zijn heerlijk zacht. Deze kussens ventileren goed. Het fijne van veren- en donskussens is dat ze zeer goed vormbaar zijn. Hierdoor kun je het kussen heerlijk in je nek ‘proppen’.

√ Geschikt voor rug-, zij- en buikslapers
√ Hardheid: zacht
√ Zeer goed vormbaar
√ Goed ventilerend

Natuurlatex kussens

Natuurlatex kussens hebben een vaste vorm. De hardheden zijn soepel, medium en stevig. Dit type kussen is goed ventilerend en hierdoor niet snel warm aan het hoofd. Over het algemeen zijn deze kussens zeer geschikt voor mensen met veel nek- en schouderklachten. Ook zijn er latex gezondheidskussens die een speciale neksteun ingebouwd hebben. Daarnaast verminderen deze kussens de druk op de oorschelp. Latex kussens zijn verkrijgbaar in diverse verschillende diktes.

√ Geschikt voor rug- en zijslapers
√ Dikte en hardheid op maat aangemeten
√ Hardheid: soepel, medium en stevig
√ Altijd verzekerd van de perfecte ondersteuning
√ Anti-allergie & ventilerend

Watergel kussens

Watergel kussens zijn heerlijke kussens voor mensen met een warm hoofd. Dit materiaal ventileert uitstekend. Door zijn hoge elasticiteit voel je altijd de juiste tegendruk. Het watergel kussen is verkrijgbaar in 2 verschillende diktes.

√ Dikte 12cm (rug- en buikslapers), dikte 15cm (zijslapers)
√ Hardheid: soepel/medium
√ Hoge elasticiteit voor de juiste tegendruk
√ Altijd verzekerd van de perfecte ondersteuning
√ Extra koel aan het hoofd & anti-allergie

Ultieme tips voor het kiezen van je perfecte kussen

Nú weet je wat het beste kussen voor jou is! Maar of het lekker ligt, dat is een ander verhaal. Daarom adviseren we bij twijfel altijd te testen in onze beddenspeciaalzaak. Bedenk van tevoren welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn. Zo ben je verzekerd van het juiste kussen. We hebben nog enkele extra tips ter afsluiting.

  • Vormbaar of vaste vorm?
    Bedenk eerst of je een vormbaar kussen wenst die je eenvoudig zelf kunt vormen. Of liever een kussen met een vaste vorm. Hierbij wordt je nek altijd perfect ondersteund.
  • Test je nieuwe kussen in de winkel
    Zoals je hebt gelezen zijn er vele factoren waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een nieuw hoofdkussen. Onze slaapspecialisten helpen je in mum van tijd aan het perfecte kussen voor jou! Hierbij test je verschillende kussens in de winkel. Zo weet je zeker dat je nieuwe hoofdkussen bij je past.
  • Neem je oude kussen mee
    Je kussen slaapt niet meer lekker. Maar soms is het verstandig je oude kussen mee te nemen (en nee, wij schrikken niet van een geel kussen). Zo kun je namelijk goed vergelijken of het nieuwe kussen weer voldoende steun geeft.
  • De prijs is geen graadmeter
    De één slaapt perfect op een kussen van 20 euro. En de ander slaapt het liefst op een kussen van 100 euro. De prijs van een kussen is afhankelijk van het materiaal & verwerkingsproces. Het zegt dus niets over hoe een hoofdkussen slaapt. Kijk of het hoofdkussen aan jou wensen voldoet & bij je past.
Bekijk onze hoofdkussens