BoxspringsRugklachtenSlaapadvies

Welke boxspring bij rugklachten

Je hebt erg veel last van je rug en bent op zoek naar een ander bed. Is een boxspring goed voor je rug? Slapen is erg persoonlijk. Maar een boxspring kan zeker een goede keuze zijn bij rugklachten. Wij leggen je graag de verschillen uit. Het slapen op een boxspring heeft voor- en nadelen. Dit geldt voor ieder slaapsysteem. Hoe kies je de juiste boxspring om jouw rugklachten te verminderen? We helpen je daar graag bij.

De opbouw van een boxspring

Er zijn vele soorten boxsprings in allerlei prijsklasses. Vrijwel iedere boxspring ziet er mooi uit en is bekleed met een mooie stof. De verschillen zitten in de opbouw van de boxspring. Dit bepaald de prijs, luxe, comfort en mate van ondersteuning. Dit is aan de buitenkant niet zichtbaar, daarom adviseren we altijd bij aanschaf van een bed of boxspring een specialistische beddenzaak te bezoeken.

Het is belangrijk een boxspring te kiezen die bij je lichaam past. Daarom is het aan te raden om een boxspring te testen in de winkel om zo rugklachten te voorkomen of verminderen. Advies op maat kan helpen om aan al jouw wensen te voldoen. Een te harde matras kan zorgen voor verergering van klachten, hetzelfde geldt voor een te zachte matras. Wil jij ook ontspannen gedurende de nacht? En heerlijk door kunnen slapen? Let dan goed op de opbouw van je nieuwe boxspring.

Een boxspring bestaat uit verschillende onderdelen. Een boxspring schaf je vaak aan als complete set. Deze bestaat uit;

  • De onderbox: deze heeft een ondersteunende functie. Dit is je bedbodem.
  • De matras: deze ondersteund het lichaam en zorgt voor een goed uitgelijnde wervelkolom.
  • Een topmatras (optioneel): deze geeft extra comfort en kan drukverlaging bieden bij lichamelijke klachten
  • Het hoofd- en/of voetenbord (optioneel): voor de uitstraling van je bed. Kan soms ook erg prettig zijn om schuiven van matrassen te voorkomen.

De onderbox

De onderbox is de basis van je boxspring. Er zijn diverse types onderboxen

  • Een harde onderbak; deze is het voordeligst. Echter niet aan te raden bij rugklachten. Het geeft namelijk veel druk en geen ondersteuning. Ook ventileert het niet tot weinig.
  • Een bonell- of binnenvering; dit zorgt voor een prettige verende basis. Ondersteund minder precies dan pocketvering. Een bonell onderbox ventileert over het algemeen goed.
  • Pocketvering; veren die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Te adviseren bij lichamelijke klachten. Vaak in combinatie met een pocketveringmatras. Bij hele specifieke klachten kan een pocketveringonderbox met zones een uitkomst zijn. Ook ventileert een pocketvering onderbox goed.

De matras

Op een boxspring ligt altijd een matras. Als het matras gestoffeerd is, in combinatie met een topper. Maar bij een normale matras is dit niet noodzakelijk. Er zit verschil in type matrassen. Maar ook de kwaliteit van de vering (of schuim) loopt uiteen. Bij rugklachten, maar ook schouder- en heupklachten is het erg belangrijk dat de wervelkolom goed uitgelijnd wordt. Een slaapspecialist kan hierbij ondersteunen. De meest voorkomende matrassen zijn;

  • Bonellvering; dit is een basis type matras met grote veren. Wordt vaak in combinatie met een harde onderbox of bonell-onderbox verkocht. Voor kinderen en jongeren meestal een prima matras. Maar aan een volwassen lichaam en/of bij lichamelijke klachten geeft dit minder ondersteuning.
  • Pocketvering; aan te raden bij klachten. Deze onafhankelijke veren vormen zeer precies naar het lichaam. Belangrijk is te letten op het aantal zones in een matras. Doorgaans zijn 5-zones of 7-zones aan te raden voor de meest precieze ondersteuning van de rug. Er zijn verschillende kwaliteiten pocketveringmatrassen. Voor meer informatie over levensduur, ventilatie & comfort, laat je adviseren door je slaapspecialist.
  • Koudschuim; ook aan te raden bij rugklachten, mits een hoge kwaliteit koudschuim. Dit in verband met de ondersteuning, veerkracht, ventilatie en levensduur. Ook hier is het belangrijk om te letten op het aantal zones in een matras. Vaak voldoet een matras met 5 of 7 zones om de rug zo goed mogelijk te ondersteunen.

De topmatras

Een topmatras zorgt voor een heerlijk comfort op je boxspring. Het is de kers op de taart! Extra gemak bij het opmaken van je bed & geen vervelende naad in het midden. Toppers zijn er van verschillende materialen. Vaak geeft een soepel materiaal zoals natuurlatex, watergel of traagschuim een betere aansluiting op het lichaam en minder druk op de gewrichten. Als je liever een steviger ligcomfort wenst is koudschuim een goede optie. Comfortschuim of polyetherschuim is minder geschikt bij lichamelijke klachten of als je veel transpireert. Ook hebben deze toppers een kortere levensduur en voelen ze broeierig aan. Zorg er voor dat je topper minimaal 6cm dik is om van het comfort te profiteren.

Rugklachten & de juiste matras

Zoals eerder benoemd is een goede uitlijning van de wervelkolom erg belangrijk. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de slaaphouding. Slaap je liever op je zij, rug of buik? Een buikslaper heeft namelijk een andere matras nodig dan een zij- of rugslaper. De zones in een matras zorgen er voor dat je lichaam op de juiste manier ondersteund wordt. Gewicht & lichaamsbouw hebben grote invloed op de keuze van de perfecte matras voor jou.

Voor een zijslaper geldt dat de heup en schouder voldoende in het matras ‘zakken’ waardoor de zij goed opvult wordt en de schouders in een rechte lijn liggen. Voor een rugslaper geldt voornamelijk een goede opvulling en tegendruk in de onderrug waarbij het achterwerk en schouders voldoende in het matras liggen. Een buikslaper wordt doorgaans het beste ondersteund op een stevige matras. Onze slaapadviseurs houden naast gewicht en postuur ook rekening met mate van transpiratie, lichamelijke klachten en persoonlijke slaapwensen. Wat de beste matras is bij rugklachten is niet direct antwoord op te geven. Eén matras die voor iedereen geschikt is, bestaat helaas niet. Dit is en blijft persoonlijk.

Een boxspring bij rugklachten of lattenbodem?

Een boxspring is een goede optie bij rugklachten. Maar is een ‘gewoon bed’ dan niet geschikt? Ook een lattenbodem kan de juiste ondersteuning bieden. De beste ondersteuning voor je rug is namelijk een combinatie van de juiste bodem en matras.

Een lattenbodem bij rugklachten moet verende latten bevatten. Deze bewegen mee met de matras en voorkomen teveel tegendruk of een hangmat gevoel. Zorg er voor dat je lattenbodem ook comfortzones bevat voor optimaal comfort.

Voor specifieke rug-, schouder- of heupklachten zijn er ook lattenbodems met verstelbare zones. Hierbij kan in het midden of bij de schouder een lat steviger of soepeler gezet worden wat de druk op je gewricht verminderd en zo je lichaam ontlast. Dit is ideaal bij scoliose klachten of een hernia.

Lattenbodems zijn er in een vlakke uitvoering, handverstelbaar en elektrisch verstelbaar.

Bekijk de boxsprings