Slaapadvies

Voor- en nadelen van een koudschuim matras

Ben je op zoek naar een nieuwe matras? Er zijn vele keuzes in soorten en materialen. En natuurlijk wil je zo goed mogelijk worden geïnformeerd over de perfecte matras voor jou. Een koudschuimmatras is een veel gekozen matrastype. Onterecht wordt het nog wel eens verward met een polyether schuim matras. Daarom leggen we graag de verschillen uit. Het belangrijkste is uiteraard heerlijk wegdromen op je nieuwe matras! We vertellen je meer over de voor- en de nadelen van de koudschuim matras. Zo kun jij bepalen of dit matrastype bij je past.

Wat is koudschuim?

Maar wat is koudschuim eigenlijk? Een koudschuimmatras is niet extra koud. Maar heeft wel uitstekende ventilerende eigenschappen. Het is een schuim gemaakt van polyerethaan wat is koude mallen gegoten wordt. De naam komt dus voort uit het productieproces. Koudschuim staat bekend om zijn hoge veerkracht. Daarom wordt het ook vaak HR-schuim genoemd. Dit betekend letterlijk ‘hoge veerkracht’. Hierdoor vormt het matras zeer snel terug naar oorspronkelijk vorm. En dat is precies waar het materiaal bekend om staat!

De belangrijkste voordelen van een koudschuim matras:

  • Open celstructuur; dit betekend dat het matras goed ventileert
  • Hoog aanpassingsvermogen; koudschuim verdeelt de druk gelijkmatig waardoor je heerlijk ontspannen kan slapen. Dit is erg prettig bij rug-, schouder en spierklachten.
  • Geur- en allergievrij; volledig anti huisstofmijt & anti-allergie. Ook weer mooi meegenomen!
  • Lange levensduur; duurzaam materiaal wat gemakkelijk 10 jaar mee gaat
  • Weinig bewegingsoverdracht; een koudschuimmatras geeft een stabiele ligging en gelijkmatige drukverdeling. Een pocketvering matras ‘wiebelt’ vaak iets meer.

Kies een koudschuim matras met voldoende densiteit

Koudschuimmatrassen zijn er in allerlei prijsklasses. Maar waarom is de ene koudschuimmatras goedkoop en andere matrassen prijziger? Dit heeft te maken met de kwaliteit en levensduur van de matras.

De densiteit van het materiaal bepaald de elasticiteit van de matras en dus ook het herstelvermogen. Een hoge densiteit heeft een lange levensduur. Densiteit staat voor materiaaldichtheid. Een matras met een lage densiteit (bijvoorbeeld HR20) zal over het algemeen erg stevig aanvoelen, weinig veerkracht bevatten en moeilijk herstellen. Dit soort koudschuim matras zal dus relatief een korte levensduur hebben en na ongeveer 1-2 jaar kuilvorming geven.

Over het algemeen geldt. Hoe hoger de densiteit, hoe langer de levensduur en hoe meer comfort en ondersteuning een matras biedt. Een densiteit vanaf HR40 heeft al een lange levensduur. Echter een matras met een densiteit van HR50 of HR60 zal zeker 10 jaar mee gaan.

Comfortzones in je koudschuim matras

Een goede koudschuimmatras bevat comfortzones. Zo heb je matrassen met 3-, 5, 7- & 9 comfortzones. Over het algemeen geeft een matras van 7 comfortzones een perfecte ondersteuning. Deze zorgt voor de uitlijning van de wervelkolom en geeft extra steun aan heup, lende, rug, schouders en nek. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en heerlijk ontspannen slapen.

 

Kies de juiste hardheid

Koudschuim matrassen zijn er in vele hardheden. Door de juiste hardheid te kiezen zakken de zwaardere delen van het lichaam zoals heup en schouders in het matras. Wat extra ondersteuning geeft aan de lichtere delen van het lichaam zoals benen, zij, nek en hoofd.

Zo is koudschuim er in soepel, medium, stevig en extra stevig. De keuze voor de juiste matras is niet alleen afhankelijk van gewicht. Maar veel belangrijker is de gewichtsverdeling; je postuur. Zo kijken onze deskundige adviseurs nauwgezet mee naar de perfecte lichaamshouding. Kom vrijblijvend langs voor advies op maat. We nemen uitgebreid de tijd voor je.

Kies je een matras die veel te hard voor je is? Dan kun je daar lichamelijke klachten van krijgen omdat het lichaam niet op de juiste manier ondersteund wordt. Hetzelfde geldt voor een matras die te zacht is. Vooral het midden zal dan snel doorzakken. Daarom is advies op maat erg belangrijk.

Koudschuim; ook geschikt voor zware mensen

Voor mensen met een maatje meer is het vaak erg lastig om een geschikte matras te vinden. Een pocketveringmatras is snel te zacht doordat de veren relatief snel inzakken. Daarnaast ‘wiebelt’ een pocketveringmatras veel, omdat de veren erg ver ingeduwd worden. Bij meer lichaamsgewicht is een goede veerkracht noodzakelijk. Koudschuim is dan zeer geschikt en heeft een lange levensduur. Over het algemeen wordt dan voor een stevige of extra stevige variant gekozen met afgestemde comfortzones. Het ligt stabiel, verdeeld de druk perfect over de matras en zorgt voor een ontspannen nachtrust.

Een polyether matras; de voor- en nadelen

Polyether is een voordelig schuimsoort met een gesloten celstructuur. Een polyether matras heeft voor- en nadelen. Polyether wordt uitgedrukt middels SG-waarde. SG staat voor soortelijk gewicht. Hoe hoger het soortelijk gewicht, hoe langer de levensduur. Echter geeft een polyether matras relatief weinig steun en is het een erg stevig materiaal. Door de lage veerkracht geeft het bij volwassen gewicht relatief snel kuilvorming. Zeker bij een lage SG-waarde. Ook hier geldt; een hogere SG-waarde heeft een langere levensduur en een meer open celstructuur.

Voor mensen met weinig gewicht die geen lichamelijke klachten ervaren en weinig eisen aan hun matras stellen kan dit een geschikte matras zijn. Het meest geschikt is polyether als kindermatras, caravan matras of logeermatras.

Een groot voordeel aan een polyether matras is de gunstige prijs. Het materiaal is het meest voordelig als het om schuimsoorten gaat. Onze polyether matras SG40 heeft een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding. Deze matras wordt ervaren als medium/stevig.

De belangrijkste verschillen tussen polyether en koudschuim

Het verschil tussen een polyether matras & koudschuimmatras is erg groot. Zo is polyether schuim een dichte celstructuur waardoor het minimaal ventileert. Ook ontstaat er hierdoor sneller kuilvorming. Een koudschuimmatras daarin tegen heeft een open celstructuur waardoor het erg goed ventileert. Door zijn hoge veerkracht is koudschuim ook veel duurzamer & gaat langer mee.

Heeft koudschuim dan ook nadelen? Eigenlijk weinig. Een hoge kwaliteit koudschuimmatras kan soms zwaarder aanvoelen dan een pocketveringmatras. Maar gelukkig zijn de meeste matrassen voorzien van handige handgrepen wat het draaien en keren veel gemakkelijker maakt. In sommige gevallen kan een pocketveringmatras met koudschuim afdekking dan een fijn alternatief zijn. Koudschuim is een materiaal die bij veel mensen past door zijn hoge aanpasbaarheid en vele variaties in hardheden.

 

Een koudschuim topper

Wil je genieten van de voordelen van koudschuim, maar ben je nog niet toe aan een nieuwe matras? Een koudschuim topper is dan een fijn alternatief. Koudschuim toppers zijn er ook in diverse hardheden en kwaliteiten. Zo hebben we toppers die een zacht comfort bieden, een medium comfort maar ook stevige en zelfs extra stevige kwaliteiten. Een topper is gemakkelijk op te maken met een molton & hoeslaken. Het biedt extra comfort en beschermt je matras tegen vocht en transpiratievlekken. Toppers zijn er in één geheel voor niet-verstelbare bedden. Maar ook in split-uitvoering voor (elektrisch) verstelbare bedden of boxsprings. Een topper kan zowel op een boxspring als in een ledikant gelegd worden.

Bekijk de koudschuim matrassen