Wat is het beste kussen tegen rugpijn?
Ben je op zoek naar een goed kussen tegen rugpijn? Het kiezen van het juiste kussen kan een groot effect hebben op het verlichten van je nek- of rugklachten. Een verkeerd kussen kan zelfs de oorzaak zijn van je nek- of rugproblemen. Het juiste kussen is dus heel belangrijk. Er zijn ontzettend veel mensen die hier last van hebben. Vaak ga je op zoek naar een nieuw kussen als klachten zich al voordoen. Maar wist je dat een kussen een gemiddelde levensduur tussen de drie en vijf jaar heeft? Klachten voorkomen is beter dan genezen. We helpen je bij het kiezen van het juiste kussen tegen rugpijn!
Welk kussen voor rugklachten kiezen?
Bij het kiezen van het juiste kussen voor rugklachten houden we rekening met een aantal factoren. Dit is namelijk je favoriete slaaphouding, je postuur en op welke matras je slaapt. Welk kussen het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van je persoonlijke slaapgewoontes. Een goed kussen biedt gedurende de nacht optimale ondersteuning.
1. De juiste hoogte
Kies een kussen die past bij je slaaphouding. Doorgaans hebben rug- en buikslapers een dunner kussen nodig dan een zijslaper. Je kussen moet je op de juiste manier ondersteunen. Zo mag je hoofd niet te laag liggen, maar ook niet te hoog. Belangrijk is dat je wervelkolom recht ligt. En dus je hoofd in het verlengde van je rug- en nekwervels ligt. Anders ontstaat er een onnatuurlijke knik die vervelende klachten kan veroorzaken.
2. Je slaaphouding
Voor veel mensen is dit lastig te bepalen, want ’s nachts slaap je natuurlijk. En Iedereen draait toch in bed? Daar zijn we het mee eens. Ga bij het uitzoeken van je nieuwe kussen uit van de slaaphouding waarin je het meeste ligt. Zo geeft het kussen je optimale ondersteuning gedurende de nacht. Even naar de zij of rug draaien is helemaal geen probleem. Heb je geen idee in welke houding je ligt? Let eens op hoe je gaat liggen als je in bed stapt, of hoe je wakker wordt. Vaak is dit onbewust je favoriete slaaphouding.
- Zijslaper
- Kies voor een kussen die dik genoeg is om de ruimte tussen je matras en nek op te vullen. Een te dik of juist te dun kussen kan zorgen voor spanning in je nek, schouders of rug.
- Rugslaper
- Kies voor een kussen die niet te dik is. Op moment dat het hoofd te ver omhoog komt, geeft dit extra spanning in de nek en rug. Een dunner kussen zorgt voor optimale ondersteuning.
- Buikslaper
- Kies voor een dun kussen. Buikslapen is vaak een belastende houding. Een dun kussen zorgt er voor dat je nek zo goed mogelijk kan ontspannen. Een te dik kussen zorgt namelijk voor extra spanning in de (onder)rug.
3. Hardheid & vorm
Een goed kussen is een kwestie van smaak. De één ligt liever op een heerlijk zacht kussen waar je helemaal in weg mag zakken. De ander houdt van een echt stevig kussen. Bij rugklachten is je houding het belangrijkst. De hardheid van het kussen heeft hierop geen invloed. Zorg er voor dat je nekwervels voldoende ondersteund worden, zodat de druk op de schouder en (onder)rug weggenomen worden. De vorm kan hierin ondersteunen. Zo geniet je weer van een heerlijke nachtrust!
- Draai je veel of vind je het lastig je slaaphouding te bepalen?
- Een flexibel kussen is wellicht de oplossing voor je. Dit zijn kussens met een losse vulling. Bijvoorbeeld het Cara kussen, kapok of veren kussen. ‘Prop’ je graag met je kussen? Ook dan is een flexibel kussen heel geschikt.
- Geeft je huidige kussen onvoldoende steun?
- Word je wakker van onvoldoende steun uit je huidige kussen? Blijf je maar ‘proppen’ en draaien? Dan helpt een kussen met een vaste vorm. Deze zijn er in stevige en soepele uitvoering. Een kussen met een vaste vorm heeft geen verschuivende vulling, waardoor je altijd ondersteuning krijgt. Denk aan het Infinity kussen of Watergel kussen.
- Last van nek-, schouder- of rugklachten?
- Een kussen met een schouderuitsparing en extra neksteun kan helpen om je houding in bed te bevorderen. Dit type kussen helpt goed bij rugpijn. Denk aan het Sensory kussen, Butterfly kussen of Silvana Support kussen. Een passend kussen met schouderuitsparing voorkomt namelijk het rollen naar een onnatuurlijke houding en geeft extra steun in de nek. Dit ontlast je spieren en gewrichten. Een neksteunkussen geeft de gehele nacht dezelfde ondersteuning zonder verschuivende vulling.
- Heb je een warm hoofd?
- Denk dan aan een goed ventilerend kussen, zoals kapok, natuurlatex of watergel. Dit voorkomt onrustig slapen door een te warm hoofd. Het voordeel van natuurlatex of watergel is ook nog eens een constante ondersteuning wat helpt bij nek- en rugklachten.
>Tip: Denk ook eens aan een fijn warm en ventilerend dekbed. Een dekbed die je de hele nacht op een constante temperatuur houdt, voorkomt onrustig slaapgedrag. Dit kan ook helpen bij stramme en stijve gewrichten.
Inmiddels de kast vol met kussens? Maar niets dat helpt?
Voor veel mensen is dit heel herkenbaar. Vele kussens liggen inmiddels op zolder of de kast is vol met nieuwe kussens. Een goed kussen werkt samen met je matras. Maar hoe weet je nou of je matras nog voldoet? Een matras gaat gemiddeld tien jaar mee. Dat betekent dat er mensen zijn die acht jaar met een matras doen, maar twaalf jaar kan ook. De een merkt sneller slijtage in een matras dan de ander. Lage rugpijn, heuppijn, schouderpijn of pijn tussen de schouderbladen zijn de meest voorkomende klachten bij een te zacht of te hard matras.
Je matras kan de oorzaak zijn
Mogelijk is je matras te zacht als deze op leeftijd is. Je zakt met je heupen te ver in de matras weg, waardoor er onnodig veel spanning op je onderrug en schouders komt te staan. Vaak is kuilvorming niet direct zichtbaar, maar wel voelbaar op moment dat je ligt. Doordat er geen balans is in het lichaam tijdens het slapen, zal een nieuw kussen wellicht onvoldoende helpen.
Is je matras nog niet zo oud? Maar heb je toch last van nek-, schouder of rugklachten? Mogelijk is je matras veel te hard. Je schouder en heup krijgen onvoldoende de kans om in de matras te liggen. Hierdoor moet je lichaam onnodig veel corrigeren en helpt een ander kussen onvoldoende.
Je lichaamsbouw en gewicht bepalen of je een stevige of zachte matras nodig hebt. Ben je zwaarder of breder, dan zal je een stevige ondersteuning nodig hebben. Ben je fijner gebouwd is een zachte matras geschikter. Lees meer over het beste matras bij rugklachten op de website.
Ontvang vrijblijvend een passend advies
Vind je het nog steeds erg lastig om een goed kussen voor rugklachten uit te kiezen? Geen probleem, er zijn vele factoren die hierbij komen kijken. We helpen je graag vrijblijvend met een passend advies. Kom naar de winkel of neem contact met ons op via 0548-614393.