RugklachtenSlaapadvies

In welke houding slaap jij? Sta je ’s ochtends fris & fruitig op of word je wakker met rugpijn na het slapen? Het komt vaker voor dan je denkt! Een slechte start van de dag beïnvloed je prestaties overdag. Je kunt te maken hebben met nekpijn, schouderpijn, hoge rugpijn na slapen. Maar ook een stijf gevoel of stekende pijnscheuten in je onderrug komen regelmatig voor. Sommige vormen van rugpijn hebben een duidelijke orthopedische oorzaak. Maar ook je matras of hoofdkussen kan een boel (rug)pijn veroorzaken. Met een goede slaaphouding kan je pijn verminderen of voorkomen. Zo is rugpijn na slapen in veel gevallen niet langer nodig! 

 

Wat zijn de oorzaken van rugpijn na slapen

Een verkeerde slaaphouding kan voor lichamelijke klachten zorgen. Sta je op met een stijf en pijnlijk gevoel in je nek, schouders of rug? En na goed uitrekken en even bewegen verdwijnen deze klachten geleidelijk? Dan is het goed mogelijk dat je matras of hoofdkussen de oorzaak is. Een goede ondersteuning vanuit de matras zorgt niet alleen voor minder klachten, maar verbeterd ook de kwaliteit van de slaap. 

Heb je vooral overdag last van rug- en/of nekpijn? Dit kan komen doordat je ’s nachts onvoldoende uitrust. Daarnaast kunnen er diverse oorzaken zijn. Zit je veel achter een bureau? Let dan eens goed op je zithouding. Heb je zwaar fysiek werk? Zorg dan voor voldoende rust voor en na het werk. Probeer regelmatig van houding te wisselen en zorg voor voldoende beweging overdag. Zo kun je ’s nachts heerlijk uitrusten. Kies in alle gevallen een matras die écht bij je past.

 

Hoe herken je een versleten bed of matras?

Door een slechte slaaphouding aan te nemen herstel je ’s nachts onvoldoende. Zo houdt je klachten in stand. Maar hoe herken je een versleten bed of matras? Een matras heeft een levensduur van gemiddeld 8 tot 12 jaar. Je matras heeft dan onvoldoende veerkracht om jouw lichaam op de juiste manier te ondersteunen. Vaak zie je nog helemaal niks aan je matras en ziet deze er nog keurig uit. Dit is een valkuil voor veel mensen, kuilvorming is namelijk lang niet altijd zichtbaar. 

Herken jij de volgende klachten? Grote kans dat jouw matras onvoldoende ondersteuning biedt:

  • Wakker worden met nekpijn of lage rugpijn na slapen
  • Doorzakken / kuilvorming in je matras
  • Naar binnen rollen of op het randje slapen
  • Vermoeid opstaan
  • Veel draaien
  • Tintelend gevoel in armen of vingers
  • Elders slaap je beter 
  • Meerdere hoofdkussens geprobeerd, maar niets helpt

 

De juiste ondersteuning voorkomt rugpijn

Er zijn meerdere slaaphoudingen waarin je kan liggen. Zo zijn er zijslapers, rugslapers en buikslapers. Sommige mensen herkennen zich in geen van 3 categorieën omdat zij bijvoorbeeld een combinatie van zij- en buikslaper aannemen. Voor iedereen is een oplossing. Je slaaphouding verbeteren is een goede eerste stap, dit kan alleen met de juiste basis. Als je last hebt van lage rugpijn na slapen is er niet één matras als beste aan te wijzen. Ieder lichaam is namelijk anders. Ook de aard en mate van klachten is voor iedereen verschillend. Daarom is het erg belangrijk juist advies in te winnen van onze slaapadviseurs. Zo weet je zeker dat je jarenlang plezier hebt van je matras.

 

De beste slaaphouding bij lage of hoge rugpijn na slapen

Met enige regelmaat last van je onderrug na slapen? Lukt het je niet goed om te slapen vanwege aanhoudende rugpijn? Of word je vaak wakker met nekpijn? Een goede slaaphouding kan snel leiden tot het verminderen van rugpijn na het slapen. Als je houding juist is, zul je wakker worden met minder klachten dan voor het slapengaan.

Vaak neem je onbewust je slaaphouding aan. Je kruipt in je fijne bed maar wordt toch wakker met stijfheid of pijn. Een slaaphouding afleren is daarom niet nodig. De juiste ondersteuning opzoeken, dat wel! En daar helpen we graag bij. 

Let er op dat je rugwervel in een rechte lijn ligt. Je matras zorgt voor de juiste tegendruk. Zo liggen je schouders en heupen in perfecte balans. Het hoofdkussen geeft ondersteuning aan de nek. Ga dus nooit met je schouders op het hoofdkussen liggen. De meeste mensen slapen op de zij, hierbij kun je letten op voldoende opvulling in de zij. Draai jij naar je buik of rug? Grote kans dat je matras onvoldoende ondersteund. Voor een rugslaper geldt voldoende ondersteuning in de onderrug. En voor een buikslaper wordt doorgaans een stevig matras geadviseerd om zo doorhangen van de onderrug te voorkomen. 

 

Rugpijn bij een te zacht of hard matras

Een incorrecte slaaphouding is duidelijk gekoppeld aan het verergeren van lage rugpijn. Wanneer je ongemakkelijk of in een verkeerde positie slaapt, veroorzaakt dit verhoogde druk op je wervelkolom, wat resulteert in rugpijn na het slapen.

Indien je na het slapen last hebt van pijn in de onderrug of opstaat met een stijve rug, kunnen dit vroege indicaties zijn dat je matras aan vervanging toe is of niet voldoet aan de behoeften van je lichaam. Zowel een te zachte als een te harde matras biedt niet de juiste ondersteuning voor je rugspieren tijdens de nachtrust. 

Een te zacht matras

Als de matras te zacht is, zal je lichaam te diep wegzakken in de matras. Hierdoor kunnen spieren onvoldoende ontspannen. Door het constant kunnen lichamelijke klachten ontstaan waaronder rugpijn en schouderpijn.  

Een te hard matras

Een harde matras zorgt er voor dat je lichaam niet of nauwelijks in de matras kan zakken. Hierdoor liggen heupen en schouders bovenop de matras waardoor een onnatuurlijke houding nodig is om te kunnen liggen. Een te hard matras zorgt dus ook voor constante spierspanning. 

 

Een goede bedbodem net zo belangrijk

Rugpijn kan niet alleen een indicatie zijn van een verouderde of ongeschikt matras. Maar ook de bedbodem is erg belangrijk. Een bedbodem heeft een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar. Dit geldt voor iedere bedbodem zoals een lattenbodem of spiraalbodem. Ook een verende boxspring gaat op den duur slijtage vertonen. Als een bedbodem doorzakt, zal de matras dit ook gaan doen. Daarom is een goede basis net zo belangrijk als de matras zelf. 

 

Passend advies bij rugklachten

Als u lichamelijke klachten ervaart is een goed advies van groot belang. Jacobs Slapen heeft veel ervaring met mensen die nek-, schouder of rugklachten ervaren. Chronische aandoeningen zijn ons niet onbekend. In het advies gesprek nemen wij uitgebreid je slaapwensen door. We testen de slaaphouding, je postuur en gewichtsverdeling, houden rekening met nachtelijk transpireren en letten nauw op de juiste slaapcombinatie. Wij zijn een onafhankelijke beddenwinkel waardoor we écht advies op maat geven!

 

Rug- of nekklachten door je hoofdkussen?

Het is cruciaal dat je kussen aansluit bij je slaappositie en de nodige ondersteuning biedt tijdens de nacht. Vooral als je kampt met hoofdpijn, nekpijn, of rugklachten. Vaak ontstaan nek- of rugklachten door het gebruik van een te dun of juist te dik kussen. De optimale slaappositie zorgt ervoor dat je nek in een neutrale positie ligt.  Het zorgt voor minder ongemak als je hoofd en nek in een rechte lijn met de ruggengraat liggen. Een goed ondersteunend kussen bevordert volledige ontspanning van de nekspieren en ruggenwervel gedurende de nacht. 

Rugpijn na slapen voorbeeld
Bekijk alle matrassen