Slaapadvies

Welke maat hoeslaken heb ik nodig?

Het kiezen van de juiste maat hoeslaken is erg eenvoudig. De maat van je hoeslaken is namelijk gelijk aan de maat van je matras of topper. Door exact dezelfde afmeting te kiezen, zit je hoeslaken perfect om je matras heen!

Kies je voor een grotere maat hoeslaken, dan kan dit voor een vervelende voelbare vouw zorgen tijdens het slapen. Een hoeslaken gaat dan schuiven of rimpelen.

Is je hoeslaken te klein? Dan past het niet of moeilijk om de matras heen. De punten van je matras of topper gaan omhoog staan. Het hoeslaken blijft niet goed op de hoeken zitten. Of krult op aan de zijkanten van het matras. Zit het hoeslaken echt té strak, dan kan het zelfs gaan scheuren. En vaak gaat het ten koste van het ligcomfort van je matras of topper.

De meest voorkomende maten hoeslakens

Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende afmetingen. Zo weet je precies welk hoeslaken je nodig hebt!

1-persoons 70 / 80 / 90 / 100 cm breed
Twijfelaar 120 cm breed
2-persoons 140 cm breed
Lits-jumeaux 160 / 180 cm breed
Lits-jumeaux extra breed 200 cm breed

 

De juiste hoekhoogte voor je hoeslaken

Koop jij altijd je hoeslaken een maat groter omdat het anders in de hoeken niet goed past? Grote kans dat je de verkeerde hoekhoogte hebt aangeschaft. Een dikke matras heeft een hoge hoekhoogte nodig. En maak je gebruik van een topper? Dan heb je juist een lage hoekhoogte nodig.

De hoekhoogte van een hoeslaken is niet altijd gelijk aan de hoogte van een matras. Het is prettig om minimaal 5cm extra bij op de hoogte van je matras te tellen. Zo weet je zeker dat het hoeslaken er goed omheen past en voorkom je opkrullen aan de zijkant van de matras. Een normaal hoeslaken is doorgaans geschikt voor matrassen van 20cm. Onze ervaring is dat matrassen steeds dikker worden. Een hoeslaken met een hoge hoek past dan het beste.

 

Kies het beste hoeslaken

Om het beste hoeslaken te kiezen is het belangrijk welk type matras je hebt. Een normale matras is nog steeds de norm. Maar ook extra dikke matrassen & boxspringmatrassen komen veel voor. Slaap je bijvoorbeeld op een boxspring? Dan ligt er vaak een topper op jouw bed. Deze maak je apart op met een speciale topper molton en een topper hoeslaken.

Hieronder vind je welk type hoeslaken past bij jouw matras:

Standaard hoeslaken: een standaard hoeslaken is geschikt voor een normaal matras tot 21cm hoog. Kies bijvoorbeeld voor het jersey hoeslaken van Beddinghouse. Een fijne kwaliteit van 100% katoen met een prima pasvorm. Liever geen rimpels in je hoeslaken en op zoek naar een dikke kwaliteit hoeslaken? Dan is Bella Donna zeer geschikt.

Topper hoeslaken: een topper hoeslaken is geschikt voor een topdekmatras op je bed of boxspring. De hoeslakens zijn geschikt voor een topper van 4 tot ongeveer 8cm. Voor een zeer soepele topper of dikke topper raden wij de Beddinghouse Lycra of Bella Donna aan.

Splittopper hoeslaken: een splittopper hoeslaken is speciaal ontworpen voor verstelbare bedden of boxsprings. Door de inkeping blijft het hoeslaken goed om de topper zitten. De splittoppers zijn geschikt voor matrassen van 4 tot 8 centimeter. Doorgaans worden toppers met enkele split verkocht, maar er bestaan ook hoeslakens voor toppers met dubbele split.

Boxspring/extra hoog hoeslaken: bij een boxspring hoeslaken gaat het niet alleen om de breedte en de lengte, maar ook om de hoogte. De boxspring hoeslakens zijn geschikt voor extra dikke matrassen met een hoogte tot 40 centimeter. Deze hoeslakens zijn tevens geschikt voor waterbedden. Ook is het mogelijk om je matras samen met je topper op te maken. De pasvorm van deze hoeslakens is uitstekend. Kies dan voor de Bella Donna Alto

Matrasbeschermer: een matrasbeschermer, ook wel molton genoemd, zorgt voor het behoud van het matras. Een matrasbeschermer beschermt het matras tegen bijvoorbeeld zweet en andere lichaamsstoffen. Hierdoor gaat het matras veel langer mee en blijft hygiënischer.

 

Type matras Hoogte Soort hoeslaken
Topper tussen de 5 en 10 cm dik Topper hoeslaken
Split-topper tussen de 5 en 10 cm dik Splittopper hoeslaken
Standaard tussen de 16 en 25 cm dik Standaard hoeslaken
Extra dikke matrassen tussen de 25 en 40 cm dik Extra hoog hoeslaken
Waterbedden tussen de 25 en 40 cm dik Extra hoog hoeslaken

 

Welk materiaal hoeslaken past het beste bij mij?

Hoeslakens zijn er van allerlei materialen. Welk materiaal het beste bij je past ligt geheel aan je slaapwensen. We adviseren altijd een natuurlijk materiaal zoals katoen. Hierdoor blijft de matras goed ademen. Ook heb je het zelf dan niet snel te warm of te koud.

Jersey

 • Voelt heerlijk zacht aan
 • 100% gebreid katoen
 • Stretch, met een goede pasvorm
 • In diverse kwaliteiten

Jersey lycra

 • Voelt zacht en comfortabel aan
 • Gebreid katoen met lycra
 • Nog meer stretch voor de perfecte pasvorm

Percale katoen

 • Voelt koel & glad aan
 • Fijn geweven katoen
 • Niet elastisch
 • Zachter dan gewone katoen
 • Ideaal voor mensen die het snel warm hebben

Flanel

 • Voelt warm en zacht aan
 • 100% geruwd katoen
 • Met fijne stretch
 • Ideaal in de winter en voor koukleumen

 

Bescherm je matras en kussen met een molton

Bij een goed hoeslaken hoort een goede molton. Een matras gaat langer mee met een goede bescherming & voorkomt vlekken. Het absorbeert vocht zeer goed door het opgeruwde katoen. Moltons zijn er in verschillende kwaliteiten. Hoe meer het katoen opgeruwd is, hoe beter je matras of topper beschermd wordt. Dit verhoogd het slaapcomfort. Vergeet niet ook je kussen te beschermen met een kussenmolton.

 

Welke kleur hoeslaken?

Kies de perfecte kleur hoeslaken voor jouw bed! Een wit hoeslaken past altijd en zorgt voor een frisse basis. Of kies een passende kleur bij jou favoriete dekbedovertrek. In de winter is een donkere kleur hoeslaken voor velen favoriet. En in het voorjaar kiezen veel mensen voor een vrolijke of lichtere kleur op het bed. Welk hoeslaken je ook kiest, kies voor jouw perfecte kleur! Het Bella Donna hoeslaken heeft maar liefst keuze uit 54 kleuren!

Tips voor het wassen van een hoeslaken

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je nieuwe hoeslaken. Daarom hebben we enkele tips om je hoeslaken te wassen.

 • Volg het wasvoorschrift: Ons assortiment hoeslakens bestaat uit verschillende materialen. Velen kunnen op 60 graden gewassen worden. Maar enkele hoeslakens maximaal op 30 of 40 graden. Controleer dus goed het wasvoorschrift voor de eerste wasbeurt.
 • Was je hoeslaken uit voor het eerste gebruik. Het hoeslaken krijgt dat je eigen fijne geurtje en is soepeler dan nieuw in de verpakking.
 • Sorteer de was op kleur: Zo voorkom je dat je mooie hoeslaken vaal wordt.
 • Gebruik niet te veel wasmiddel: Dit kan vlekken in het hoeslaken veroorzaken.
 • Was niet te veel tegelijk: Voorkom dat je wasmachine te vol is. Dit kan namelijk voor vlekken zorgen in je was of zelfs scheuren in het beddengoed veroorzaken.
 • Let op met ritsen, knopen & harde materialen bij je beddengoed in de wasmachine. Een gaatje zou jammer zijn!
Boxspring Fysion
Bekijk de hoeslakens