Een goed matras kopen

Ben je op zoek naar een nieuwe matras? Maar wil je wel graag een goed matras aanschaffen? Wij vertellen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een goede matras.

Ben je een rug, zij- of buikslaper?

Dit is van grote invloed op de hardheid van je nieuwe matras. Lig jij liever op je rug of zij? Vaak word dan gekozen voor een matras met de hardheid medium of soepel. Let erop dat een matras nooit te hard is en dat deze goed mee vormt met je lichaam. Ben je een buikslaper? Dan wordt vaker de keus gemaakt voor een stevig matras om je lichaam goed te kunnen ondersteunen.

Wat zijn je verwachtingen bij een nieuwe matras?

Als je zoekt naar een nieuwe matras wil je natuurlijk die ene, die het beste bij jou past. Dat kan te maken hebben met ondersteuning en comfort, maar ook met budget natuurlijk. Is jou verwachting dat een matras (weer) 10 jaar mee gaat? Kijk dan goed naar de kwaliteit pocketvering of schuim die verwerkt is in de matras. Dit is zeer bepalend voor de levensduur en ook de kwaliteit van ondersteuning. Test de matras alvorens je deze aanschaft, zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Een slaapexpert kan hierbij helpen.

Hou rekening met je gewicht en postuur

Een slaapadviseur kan vaak een goede inschatting maken welke matrassen bij jou gewicht en postuur passen. Over het algemeen wordt gezegd, boven de 80 kilo een stevige uitvoering en daaronder een medium of soepele uitvoering van een matras. Dit is een richtlijn, het postuur bepaald mede welke hardheid matras jou lichaam het beste ondersteund. Een matras is vaak verkrijgbaar in meerdere hardheden. Dit is vooral handig voor partners. Zo kun je de matras helemaal afstemmen op wat bij jou past zonder hoogteverschil in bed.

Heb je (rug)klachten?

Op moment dat je last hebt van klachten, bijvoorbeeld in je rug, heup of schouder is dat zeer vervelend. Dat betekend ook dat het uitkiezen van een nieuwe matras een stuk lastiger is, omdat je nou eenmaal gevoeliger bent op die plek(ken). Laat je daarom goed adviseren door een slaapexpert. Een goede matras kan een boel klachten verlichten of zelfs oplossen. Vergeet een passend kussen ook niet.

Dus wat is nou een goede matras

Natuurlijk wil je graag een matras waar je heerlijk op kan wegdromen. Een goed matras is geheel afhankelijk van jou verwachtingen. Bij het uitkiezen van een nieuwe matras hou dan rekening met je persoonlijke voorkeur, gewicht, houding, postuur en eventuele klachten. Een slaapexpert kan jou helpen het meest geschikte matras te vinden. Laat je niet verleiden door wat een ander prettig vind liggen, iedereen is anders!

Bekijk de matrassen