MatrassenSlaapadvies

7 signalen dat je matras vervangen moet worden

1. Je matras zakt door
2. Er zitten vlekken in je matras
3. Je slaapt slecht of onrustig
4. Je matras geeft kuilvorming
5. Elders slaap je beter, bijvoorbeeld op vakantie
6. Je matras is 10 jaar of ouder
7. Je matras is te hard

Wanneer vervang ik mijn matras?

De kwaliteit van een matras neemt af na verloop van tijd. De veerkracht wordt minder waardoor een matras meer druk op het lichaam gaat geven. Een matras wordt iedere nacht belast met je lichaamsgewicht, maar heeft ook te lijden aan transpiratievocht. Vaak vervormd de matras door de jaren heen, de randen zakken in of het geeft kuilvorming.

Ook het lichaam verandert door de jaren heen. Je gewicht kan veranderen of je kunt last krijg van lichamelijke klachten. Of je persoonlijke voorkeuren veranderen, eerder hield je altijd van hard slapen. Maar inmiddels wens je een zachter comfort. Een matras hoeft dus niet altijd oud te zijn, maar kan ook gewoonweg niet meer aan je wensen voldoen. Een ander voorbeeld is een veranderende slaaphouding.

Met een goed matras kan je lichaam optimaal ontspannen. Om te voorkomen dat je rug- en nekklachten krijgt of onrustig slaapt is het van belang om tijdig je matras te vervangen. Het is erg lastig om precies aan te geven wanneer je je matras moet vervangen. Dit komt omdat de levensduur van je matras afhankelijk is van het type en de kwaliteit matras die je hebt. Wij adviseren om gemiddeld na 10 jaar je matras te vervangen. Dit geldt ook voor een boxspring matras.

Hoe lang gaat mijn topper mee?

Een topper op je bed gaat gemiddeld 5-7 jaar mee. Deze dient dus eerder vervangen te worden dan je matras. Wel is het belangrijk dat je matras de juiste ondersteuning blijft geven. Op moment dat de matras eronder niet voldoende ondersteund, zal een topper geen oplossing bieden om eventuele lichamelijke klachten te verminderen of de matras op te waarderen. Er zijn toppers van verschillende materialen. Zo wordt koudschuim vaak gekozen door mensen die houden van stevig slapen. En heeft watergel of latex de voorkeur bij gewrichtsklachten of mensen die veel transpireren.

De levensduur van je hoofdkussen

Op het moment dat mensen last krijgen van nek- of schouderklachten vervangen zij vaak het hoofdkussen. Wij raden aan om elke 3-5 jaar het hoofdkussen te vervangen. Door je kussen tijdig te vervangen blijft je nek altijd goed ondersteund. Hierdoor kun je nekklachten voorkomen of beperken.

Een kussen met een losse vlokkenvulling kan vaak bijgevuld worden waardoor deze weer voorzien wordt van veerkracht en frisse vulling. In enkele gevallen kan zo’n kussen gewassen worden. Maar het is ook erg hygiënisch om je kussen regelmatig te vervangen. Dit is namelijk een bron van huisstofmijt en bacteriën. Goed luchten & regelmatig opkloppen is altijd aan te raden. Een kussen kan ook worden voorzien van een kussenmolton om je kussen langer fris en schoon te houden.

Is mijn hele bed aan vervanging toe?

Bij een versleten matras volstaat het vaak om een nieuwe matras aan te schaffen. Zo wordt het lichaam weer op de juiste manier ondersteund. Je kunt weer uitgerust je dag beginnen.

In enkele gevallen is ook de bedbodem versleten. Dit kan een lattenbodem zijn, een spiraalbodem of boxspringbodem. Het is van belang dat de bedbodem voldoende stevigheid geeft en vormt naar de comfortzones in een matras. Op het moment dat de bedbodem doorzakt of ontbrekende, of geknakte latten heeft dient een bodem vervangen te worden.

De basis van je bed is namelijk erg belangrijk om optimaal plezier te hebben van je (nieuwe) matras. Indien te lang wordt doorgeslapen op een versleten lattenbodem zal een matras sneller slijtage vertonen. Denk aan kuilvorming, doorzakken of wegrollen. Soms kan bij een relatief nieuwe matras blijvende schade veroorzaakt worden door een versleten bedbodem. De gemiddelde levensduur van een bedbodem is 15-20 jaar. Voor een spiraalbodem geldt gemiddeld 25 jaar.

Waarop kan je letten bij aankoop van een nieuwe matras?

Ben je toe aan een andere matras? Voor je naar de winkel gaat, bedenk je dan eerst in welke slaaphouding je het meeste slaapt. Dat kan de houding zijn waarin je in slaap valt, maar ook hoe je ’s ochtends wakker wordt. Onze slaapadviseurs denken graag met je mee. Het is van groot belang dat je ook weer jaren plezier mag hebben van je nieuwe matras. We letten onder andere op je postuur, gewicht, slaaphouding, eventuele klachten & persoonlijke voorkeuren. Maar ook zeer regelmatig horen wij dat mensen het erg snel warm hebben, veel transpireren of echte koukleumen zijn.

In de showroom is de mogelijkheid om alle matrassen, boxsprings & toppers te proberen. We kijken dan met je mee of de wervelkolom goed uitgelijnd is. Het is van belang dat zowel de nek, schouders, taille, heupen, rug en benen op de juiste manier ondersteund worden. Dit is echter voor iedereen anders. Elk lichaam is anders en dat maakt ons vak zo fantastisch. Een advies op maat is dus van groot belang om optimaal ondersteund te worden. Kom vrijblijvend langs in onze showroom of maak een afspraak.

Bescherm je matras of topper met een molton

Om optimaal te genieten van je matras of topper is een molton altijd aan te raden. Een molton is een beschermhoes die gemaakt is van opgeruwd katoen. Door deze opstaande vezels neemt de molton goed transpiratievocht op en beschermd de matras tegen vlekken. Onze voorkeur gaat altijd uit naar een molton van katoen om de ventilatie zo optimaal mogelijk te houden. Zo blijft je matras langer fris en verleng je de levensduur.

Voor een topmatras of split-topper zijn speciale molton hoeslakens met een kortere hoekhoogte. Zo is de pasvorm van deze moltons altijd perfect en voorkom je dat het laken gaat rimpelen of schuiven.

Tips om de levensduur van je matras te verlengen

– Draai en keer je matras regelmatig
– Bescherm je matras met een molton
– Ventileer de slaapkamer dagelijks en sla het dekbed open
– Was je beddengoed regelmatig voor een fris en schoon slaapcomfort

ledikant oswald
Bekijk de matrassen