Slaapadvies

Wat is de beste topper?

Ben je op zoek naar een nieuwe topper? Er zijn vele verschillende soorten topmatrassen. Natuurlijk wil je graag de beste topdekmatras. Bedenk eerst waarom je graag een (nieuwe) topper aan wil schaffen. Het heeft namelijk vele voordelen & geeft extra comfort. Het doel bepaalde welke topper het meest geschikt voor je is.

Slaap- & ligcomfort is heel persoonlijk. We kunnen je alles vertellen over de diverse eigenschappen van de verschillende toppers. Zo kun je zelf bepalen wat het beste bij je past. Wil je ook weten of het lekker ligt? Daarvoor nodigen we je van harte uit in onze showroom zodat je alles kunt testen en uitproberen.

Wat is een topper?

Een topper is een dunne matras die je op je gewone matras neerlegt. Een topper heeft vele voordelen. Zo geeft het altijd extra comfort. De één ligt liever iets steviger. De anders juist lekker zacht. Het belangrijkste verschil met een gewone matras is dat een topper puur extra comfort biedt. Het biedt dus geen vorm van steun of houdingscorrectie. Ook beschermd het je matras tegen vlekken, je slaapt namelijk op je comfortabele topper. Wij adviseren altijd een topper te kiezen van minstens 5cm dik. Dunne toppers bieden namelijk geen comfort. Onze collectie bestaat uit toppers van 5cm tot wél 12cm dik!

De voordelen van een topper

 • Een topper geeft een hoger slaapcomfort. Vaak is de bovenlaag iets zachter waardoor je er heerlijk comfortabel op ligt. Maar er bestaan ook stevige toppers.
 • Gemakkelijk je bed opmaken. Je maakt je topper apart op; geen zware matrassen meer opmaken. Voor een topper zijn speciale toppermoltons & topperhoeslakens waardoor het er superstrak omheen zit.
 • Maakt van 2 matrassen 1 geheel. Wanneer je twee losse matrassen hebt kan een naad in het midden erg vervelend zijn. Met een topper maak je van jouw bed 1 geheel.
 • Het beschermt je matras tegen vocht en vuil. Je topper ligt immers bovenop. In vele gevallen kun je de hoes van de topper afritsen en laten reinigen.

Welke topper kiezen?

Een topper is verkrijgbaar van verschillende materialen; we vertellen je meer over de eigenschappen zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past.

Zo heb je o.a. toppers van;

 • Koudschuim
 • Comfortschuim
 • Latex
 • Talalay latex
 • Traagschuim
 • Watergel of gelfoam
 • Pocketvering

Topper van comfortschuim of koudschuim

Een topper van comfortschuim is vaak een basis topper. Deze schuimsoort is ook de meest voordelige. Een topper van dit materiaal ventileert minimaal en geeft relatief snel kuilvorming. Koudschuim daarentegen heeft een open celstructuur en ventileert vele malen beter! Ook is het aan te raden voor mensen die graag stevig slapen. Ook is het materiaal erg geschikt voor mensen die het snel warm hebben in bed of veel transpireren. Let dus goed op of je een topper van koudschuim of comfortschuim aanschaft. De kwaliteit van koudschuim wordt aangeduide met een HR waarde. Over het algemeen geldt; hoe hoger de HR-waarde, hoe beter de ventilatie & langere levensduur.

Topmatras van latex of talalay latex

De latex topper is één van onze meest verkochte toppers. Natuurlijke latex komt van de rubberboom en is drukverlagend en goed ventilerend. Dit materiaal is te herkennen aan zijn honderden kleine gaatjes voor optimale ventilatie. Een latex topper geeft een soepel comfort en is uitermate geschikt om je matras zachter te laten aanvoelen. Let bij het aanschaffen van een latex topper erg goed op of er natuurlijke of synthetische latex is gebruikt. Een synthetische latex topper heeft namelijk weinig veerkracht en voelt warm en broeierig aan.

Talalay latex is nog veerkrachtiger dan een soepele natuurlatex topper. Hierdoor voelt het nog zachter aan. Alsof je op een wolkje slaapt. Talalay latex toppers ventileren nog beter. Hierdoor heb je er nog langer plezier van. Vaak heeft deze soort een dikte van ongeveer 10cm om optimaal van het heerlijke comfort te profiteren.

Latex toppers zijn erg geschikt bij lichamelijk klachten. Denk aan rugklachten, heupklachten, schouderklachten of gewrichtsklachten. Het verlicht de druk en zorgt voor een nog prettiger slaapcomfort.

Traagschuim of gelfoam / watergel toppers

Traagschuim toppers zorgen voor een prettig ligcomfort. Traagschuim is een drukverlagend materiaal waardoor je er heerlijk diep in ligt. Dit maakt het omdraaien in bed wel lastiger. Een ander nadeel is dat het materiaal warm aanvoelt en je transpireert er snel op. Dit vindt niet iedereen prettig. Traagschuim reageert op temperatuur. Zo voelt het stevig aan als het koud is, en wordt het soepel zodra het je lichaamstemperatuur heeft aangenomen. Het materiaal is erg geschikt voor mensen met rug-, heup, schouder- of gewrichtsklachten.

Een goed alternatief is watergel of gelfoam. Deze heeft dezelfde drukverlagende eigenschappen als traagschuim. Het heeft als voordeel dat het een open celstructuur heeft. Hierdoor ventileert deze topper erg goed. Het reageert niet op temperatuur zodat je meteen lekker ligt!

Toppers met pocketvering

Van de term pocketveringmatras heb je vast wel eens gehoord. Maar er zijn ook toppers met pocketvering. Deze topper is opgebouwd uit honderden kleine veertjes waardoor je lichaamscontouren erg precies gevolgd worden. De open binnenkant zorgt voor een perfecte ventilatie waardoor deze topper koel aanvoelt. Een flinke dikke topper van minimaal 10cm is wel te adviseren bij keuze voor pocketvering. Het voelt daardoor ook heerlijk zacht aan.

Goed om te weten over een nieuwe topper

Een topper verhoogd het comfort van je huidige matras & zorgt voor extra gemak. Echter als je matras ouder is dan 10 jaar of kuilvorming vertoond, dan is een topper vaak niet de juiste oplossing.

Een topper kan namelijk geen kuiltje opvullen. In dit geval helpen we je graag verder met een nieuwe matras, eventueel in combinatie met een heerlijke topper.

Welke topper bij rugklachten?

Bij rugklachten is het belangrijk een topper te zoeken die perfect aansluit op je lichaam. Een zacht materiaal zoals watergel, traagschuim of natuurlatex is dan vaak de oplossing. Echter is het van belang dat je matras wel op de juiste manier ondersteund. Een zachte topper geeft drukverlaging op het lichaam. Dit geeft een aangenaam en ontspannen gevoel aan de rug, schouders en heup. Ook kan het de druk op gewrichten minder maken.

Het is hierbij wel belangrijk te kijken naar de combinatie met de matras waar je nu op slaapt. Een topper en matras werken namelijk altijd samen. We kijken graag met je mee naar de juiste oplossing. Dan ben je gegarandeerd van jarenlang plezier van je nieuwe topper. Kom vrijblijvend langs in onze showroom of maak een afspraak.

Bekijk de toppers