Kies een goed hoofdkussen voor nekklachten
Word jij ook wakker met nekklachten? Je bent niet de enige. Grote kans dat je op het verkeerde kussen slaapt. Onbewust span je de nekspieren waarschijnlijk aan tijdens het slapen. We hebben goed nieuws, er is een oplossing voor. Kies een goed hoofdkussen voor nekklachten. Een goed hoofdkussen is afhankelijk van je slaaphouding, matras & postuur. Een hoofdkussen kan heerlijk liggen, maar dit zegt helemaal niets over of het kussen ook geschikt voor je is. Wij helpen je bij de juiste keuze.
Wat zijn de oorzaken van nekklachten?
Als je last hebt van nekpijn, kan je vast duizenden oorzaken bedenken. Maar heb je ook wel eens aan je hoofdkussen gedacht? Wellicht valt het je op dat je vooral ’s ochtends met een stijve nek of pijnlijke spieren opstaat. En blijft dit gedurende de dag misschien wel hangen.
Ook kan het zijn dat je in een verkeerde slaaphouding hebt gelegen. Dit kan komen doordat je kussen onvoldoende steun geeft. Je ligt bijvoorbeeld te hoog of te laag. Daardoor ga je je lichaam forceren, om lekker te kunnen liggen. Onbewust ben jij de hele nacht met je slaaphouding bezig. Met nekpijn tot gevolg.
Hoe lang slaap jij al op je hoofdkussen? Langer dan 5 jaar? Je kussen verliest in al die tijd zijn veerkracht, en wordt dus platter. Ook uit hygiënisch oogpunt het kussen vervangen is geen overbodige luxe. Tijd om een goed kussen voor nekklachten te kiezen.
Tip: denk ook eens aan een fijn dekbed. Als je te warm of te koud bent gedurende de nacht beïnvloed dat je slaapgedrag. Een warm & ventilerend dekbed draagt bij aan het slaapcomfort.
Optimale ondersteuning; worden jouw nekwervels goed ondersteund?
Het is belangrijk dat je kussen past bij jouw slaappositie en ondersteuning biedt tijdens de nachtrust. Zeker als je last hebt van hoofdpijn, nekpijn of nekklachten. Veel nekklachten ontstaan bij een te dun kussen of juist een te dik kussen. De beste slaappositie is waarbij je nek in een neutrale positie ligt. Als je hoofd en nek in een rechte lijn liggen met de ruggenwervels ervaar je de minste klachten. Door te slapen op een goed ondersteunend kussen kunnen de spieren in je nek volledig ontspannen.
- Je hoofd en nek moeten in een rechte lijn liggen ten opzichte van je ruggenwervels. Het kussen mag dus niet te dik zijn, maar ook niet te dun.
- Slaap niet op meerdere kussens, kies voor één goed ondersteunend hoofdkussen.
- Laat een familielid of vriend(in) meekijken om er achter te komen of jou wervels recht liggen op je huidige kussen. Zo weet je of je nieuwe kussen dikker of dunner moet zijn.
- Test een kussen altijd in je favoriete slaaphouding. Een zijslaper heeft een relatief dikker kussen nodig dan een buikslaper of rugslaper.
- De dikte is naast je slaaphouding ook afhankelijk van de hardheid van je matras en breedte van je schouders. Bij een zachte matras hoort een dunner kussen dan een stevige matras. En bij brede schouders hoort vaak een dik kussen.
Twijfel je welk kussen het beste is? We helpen je graag verder in de winkel. Onze slaapadviseurs letten namelijk niet alleen op de positie van de wervels, maar kunnen ook minuscule afwijkingen opmerken wat betreft jou slaaphouding. Dit is zeker aan te raden bij langdurige nekpijn. Zo krijg jij het beste advies bij het uitzoeken van je nieuwe hoofdkussen voor nekklachten.
Onvoldoende steun? Een nekklachten kussen met vaste vorm helpt!
Een veelvoorkomend probleem bij nekklachten is onvoldoende steun. Een nekklachten kussen met een vast vorm zorgt voor een constante ondersteuning gedurende de nacht. Zo hoef je ’s nachts niet meer bezig te zijn met het zoeken naar steun. Of midden in de nacht wakker worden omdat je niet prettig ligt. Opkloppen van je kussen is verleden tijd! Een bijkomend voordeel is dat je rustiger en dieper slaapt.
Een kussen met een vaste vorm is er van natuurlatex, traagschuim & watergel. Wij zijn groot voorstander van een temperatuurneutraal kussen. Dit voorkomt dat het te warm gaat aanvoelen aan het hoofd & zorgt er voor dat het kussen niet te zacht word. Een natuurlatex of watergel kussen is hiervoor de oplossing.
Vind je een vaste vorm niet prettig? Dan is het Silvana Support kussen een goed alternatief. Deze bevat de vulling van een normaal kussen, met een extra neksteun. Dit type kussen is verkrijgbaar in maar liefst 6 soorten!
Het watergel kussen bij nekklachten
Een watergel kussen heeft een hoge veerkracht, is heerlijk koel en lekker zacht. Het gelschuim kussen is volledig anti allergisch, ventilerend en druk verlagend. Het kussen behoud zijn oorspronkelijke vorm, dikte en veerkracht. Hoofdkussen watergel is verkrijgbaar in 2 diktes. Speciaal voor buik- en rugslapers het 12cm hoge kussen & voor zijslapers een hoogte van 15cm.
Natuurlatex hoofdkussen bij nekklachten
Er zijn vele natuurlatex kussens verkrijgbaar. Natuurlatex behoudt haar vorm gedurende de nacht door haar grote elasticiteit en veerkracht. Natuurlatex vormt zich minutieus naar de nek en het hoofd en geeft daardoor een zeer nauwkeurige ondersteuning. Neem een voorbeeld aan ons topkussen Infinity. Door te kiezen voor dit natuurlijke materiaal is de ventilatie optimaal waardoor een warm hoofd verleden tijd is. Dit in tegenstelling tot normale (synthetische) latex kussens.
Natuurlatex kussens zijn er in verschillende hoogtes. Namelijk 9cm, 12cm & 14cm. Onder andere ons Sensory kussen heeft een extra neksteun & schouderuitsparing. Hierdoor geeft dit kussen optimale aansluiting in de nek. Door haar zones in het kussen sluit vormt het nauwgezet naar het hoofd in iedere slaaphouding. Ook het Butterfly kussen is zeer geschikt omdat je ook hier iets dieper met het hoofd ligt, waardoor de nek extra ondersteund wordt. De kussens zijn in soepel, medium of stevige uitvoering verkrijgbaar. Maar hoe meet je deze kussens aan?
- Kies de hardheid die je prettig vind (soepel, medium of stevig)
- Kies de juiste hoogte passend bij je favoriete slaaphouding. Doorgaans is 9cm geschikt voor rug- en buikslapers, 12cm voor zijslapers met een normaal postuur of 14cm voor zijslapers met een stevig of breed postuur.
- Hou je van een soepel kussen? Kies een iets dikker kussen. Door het gewicht van je hoofd, duw je het kussen namelijk iets in.
- Kies eventueel voor een extra schouderuitsparing in je kussen voor de meest precieze ondersteuning en aansluiting in de nek.
Zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Kom vrijblijvend testen in de winkel. Of maak een afspraak. Onze slaapadviseurs helpen je graag en kijken mee naar de juiste slaaphouding.
Een goed matras bij nekklachten
Een goede matras is van groot belang bij het verminderen van nekklachten. Door in een rechte lijn te liggen met je wervels ervaar je de minste klachten. Dit geldt voor je nek, maar ook je schouders, rug en benen. Hierdoor kan je lichaam volledig ontspannen liggen.
Helpt een nieuw kussen onvoldoende? Of heb je inmiddels de kast vol met kussens die niet helpen? Een goed kussen voor nekklachten werkt altijd samen met een goede matras. Belangrijk is een 7-zone ondersteuning in de matras. Dit zorgt er namelijk voor dat de schouders en heup voldoende in het matras wegzakken, waardoor je taille ondersteund wordt. Zo liggen je wervels in een rechte lijn. De nek kan deze rechte lijn precies volgen door het juiste kussen te kiezen, zo worden de nek & schouders ontlast.
In sommige gevallen komt het voor dat mensen onvoldoende steun uit hun matras halen. Oorzaken kunnen zijn;
- Een te hard matras
- Geen ondersteunende zones in de matras
- Een verouderd matras (weinig/geen veerkracht meer)
- Matras niet passend bij de slaper
- Een te zacht matras
Denk ook eens aan de (latten)bodem of bodem van je boxspring. Dit vormt namelijk de basis van je bed. Een goede bodem gaat ongeveer 20 jaar mee. Een boxspring 15-20 jaar afhankelijk van de kwaliteit. Als de basis van je bed doorhangt, gaat je matras en eventuele topper dit ook doen. Zo kun je de rug & nek ook niet de juiste ondersteuning geven.