De beste topper voor rugklachten
Wordt je ’s ochtends wakker met rugklachten? En ben je op zoek naar beste topper die je rugklachten verminderen. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste topper voor jou. Daarvoor is het belangrijk eerst te achterhalen wat de oorzaak van je rugklachten is. Soms ligt dit aan je huidige topper, het matras of zelfs het hoofdkussen. Rugklachten kunnen natuurlijk ook extern ontstaan zijn door bijvoorbeeld fysiek zwaar werk of stress. Of je zit bijvoorbeeld veel achter je bureau vanwege je kantoorbaan. In alle gevallen kun je met een topper heerlijk ontspannen slapen.
De oorzaak van rugklachten tijdens het slapen
Een kuil in je topper of matras
Rugklachten kunnen ontstaan doordat je matras of topper aan vervanging toe is. De gemiddelde levensduur van een goede kwaliteit matras is 10 jaar. Een goede topper gaat gemiddeld 4-6 jaar mee. Kuilvorming ontstaat vaak in het midden van een matras of topper. Daar ligt namelijk het meeste gewicht. Sommige mensen denken dat door het gebruik van een topper een matras eindeloos meegaat. Dit is echter niet het geval. Wij adviseren ook met het gebruik van een topper een matras na 8-12 jaar te vervangen.
Kuilvorming is niet altijd zichtbaar, maar wel voelbaar als je bijvoorbeeld wakker wordt met een stijve onderrug, rugpijn of pijnlijke schouders/nek. Of merkt dat je erg onrustig slaapt of veel wakker bent. Je slaapt bijvoorbeeld op het randje van je matras of wordt wakker door tintelende vingers. We komen vele klachten tegen in onze beddenspeciaalzaak. Een topper of matras heeft in dit geval dusdanige slijtage dat het lichaam niet meer juist ondersteund wordt.
Verkeerde slaaphouding
Een verkeerde slaaphouding kan rugklachten veroorzaken. Gelukkig is er met de juiste matras of topper veel te corrigeren. Je slaaphouding ’s nachts neem je onbewust aan. Een goede ondersteuning en correctie van het lichaam veranderd je slaaphouding op een positieve manier. Hierbij letten onze slaapadviseurs op een rechte houding van de rug. Voor een zijslaper geldt dat de heup en schouder iets in een matras mogen liggen zodat de topper een goede aansluiting in de zij geeft. Voor een rugslaper is het belangrijk te letten op een goede aansluiting in de onderrug. Een buikslaper heeft doorgaans een stevige matras en topper nodig om geen holle onderrug te krijgen.
Een zachte topper kan bijvoorbeeld rugklachten verminderen als je matras te hard is. Een stevige topper zorgt voor meer tegendruk in de rug. Je bent van harte welkom in onze showroom. Samen kunnen we kijken naar de oorzaak van jouw klachten en een oplossing te vinden die bij jou past.
Te dik of te dun hoofdkussen
Een andere oorzaak van rugklachten is een te dik of te dun hoofdkussen. Een te dik hoofdkussen brengt namelijk je hele bovenlichaam omhoog. Hierdoor ligt je rug niet meer in een rechte houding. Hetzelfde geldt voor een te laag hoofdkussen. Pas je hoofdkussen altijd aan op je matras en topper.
Meer informatie over hoofdkussens vind je hier.
Waarom kies je voor een topper bij rugklachten?
Een topper bovenop je matras is een fijne oplossing bij rugklachten. Een topper zorgt er voor dat je dieper wegzakt waardoor je hele lichaam gedragen wordt. Dit verminderd druk op het lichaam en zorgt voor een ontspannen houding. De diktes van toppers variëren enorm. Wij adviseren een topper
van minimaal 6cm om zo optimaal van het comfort te profiteren. Hoe dikker een topper is, hoe meer comfort en verlichting dit in de rug geeft.
Zijn alle toppers geschikt bij rugklachten?
Toppers zijn er van verschillende materialen. Zo zijn er toppers van comfortschuim, koudschuim, pocketvering, natuurlijke latex, traagschuim en watergel. Maar hoe kies je de juiste topper voor jou? Vaak wordt traagschuim als de beste topper voor rugklachten geadviseerd. Wij zijn het hier niet altijd mee eens & kijken vooral naar de oorzaak van de klachten en persoonlijke slaapwensen zoals transpiratie, warmte en houding. Voor vrijblijvend advies helpen we je graag verder.
Koudschuim of traagschuim topper bij rugklachten
De materialen traagschuim en koudschuim worden vaak met elkaar verward. Traagschuim vormt zeer precies naar het lichaam en geeft verlichting van rugklachten. Je lichaam wordt als het ware gedragen. Echter is traagschuim niet voor iedereen geschikt. Als je bijvoorbeeld veel transpireert of het snel warm hebt is traagschuim zeker niet aan te bevelen. Het synthetische materiaal ventileert namelijk minder goed en voelt broeierig aan.
Koudschuim is dan een veel betere oplossing. Het voelt niet koel aan zoals de naam doet vermoeden. Maar ventileert wel uitstekend. Koudschuim bestaat er in verschillende hardheden zoals soepel, medium en stevig. Je kiest dus altijd de hardheid die bij je past. Het grote verschil met traagschuim is dat het minder precies naar het lichaam gaat staan en iets steviger aanvoelt.
Watergel topper of feelfresh topper
Een watergel topper, ook wel feelfresh genoemd, is een uitstekend alternatief voor traagschuim. Het is soepel en heeft drukverlagende eigenschappen. Echter waar traagschuim minder goed ventileert, doet een gel topper dit wel. Een echte aanrader bij rugklachten.
Natuurlatex topper
Bij latex denken mensen vaak aan zweterig synthetisch materiaal. Echter natuurlatex is een totaal ander product. Dit wordt gemaakt van sappen uit de rubberboom. Helemaal natuurlijk dus. Vervolgens wordt het gegoten in een mal, vervolgens gebakken en verwerkt tot matras, topper of hoofdkussen.
Een topper van natuurlatex is erg geschikt voor mensen met rugklachten. Dit soepele materiaal is veerkrachtig, ventilerend en zeer comfortabel. Hierdoor vormt het ook millimeter precies naar het lichaam. Een topper met natuurlijke latex bevat altijd vele ventilatiekanalen waardoor de temperatuur heerlijk aangenaam blijft. Een pulse latex of talalay latex kan dan een goede keuze zijn.
Pocketvering topper
Een pocketvering topper is zeer soepel en vormt precies naar het lichaam. De vele kleine veertjes in de topper zorgen voor een prettige tegendruk. Pocketvering ventileert uitstekend, zeer geschikt voor warme slapers. Bij rugklachten kan dit een fijne topper zijn.
Harde of zachte topper bij rugklachten
Welke topper bij rugklachten is het meest geschikt? Een harde of een zachte topmatras? Doorgaans wordt gekozen voor een zachte topper op het moment dat de matras er onder te hard is. Een zachte topper geeft veel comfort en vormt precies naar het lichaam. Voorbeelden zijn traagschuim, gel, natuurlatex en pocketvering.
Een harde topper kan juist meer tegendruk geven. Dit is prettig voor mensen die op de buik slapen of juist meer tegendruk wensen. Het gevoel willen hebben dat het lichaam gecorrigeerd wordt. Koudschuim is er in soepel, medium en stevige uitvoering. Hoe dikker de topper, hoe meer comfort deze biedt.
De juiste topper op je matras
Een heerlijke topper wordt mede bepaald door de matras waar je op slaapt. Geeft jouw matras bijvoorbeeld kuilvorming kan een stevige topper alleen een tijdelijke oplossing zijn om iets beter te slapen. Een topper vormt namelijk altijd mee met de ondergrond. Slaap je te hard? Dan kan een topper veel comfort bieden en een fijne aansluiting in de onderrug en schouders geven.
Test je topper altijd uit in de winkel, kom vrijblijvend langs of maak een afspraak. Geef altijd je favoriete slaaphouding aan, heb je het snel warm en zijn er lichamelijke klachten waar we rekening mee moeten houden? Onze adviseurs helpen je graag!