Slaapadviesdons dekbed

Een donzen dekbed; heerlijk licht & luchtig

Een donzen dekbed is gevuld met dons. Dit is een uitstekende keuze als je heerlijk warm wilt slapen. Een dons dekbed is lekker licht, zacht en luchtig. Daarnaast sluit het soepel vallende dekbed naadloos aan op het lichaam. Nooit meer koud onder een dekbed van dons. Met dons kies je voor een materiaal dat uitermate goed isoleert, vochtregulerend werkt en ook nog eens perfect ventileert. Een warm dekbed in de winter en koel in de zomer. Een dekbed met donsvulling is geschikt in een bed en op een boxspring. Heerlijk wegkruipen in je lekkere dekbed.

Wat is dons?

Dons is een soort pluis die onder de veren van ganzen en eenden zit. Het is erg zacht en bestaat uit vele kleine haartjes die zorgen dat de warmte goed vastgehouden wordt. Door de stilstaande lucht isoleert een dekbed van dons fantastisch. Het gevolg is een volumineus, luchtig en licht dekbed om onder te slapen. Ook is dons erg prettig als je ’s nachts transpireert, het vocht kan gemakkelijk verdampen om zo altijd heerlijk fris te slapen.  

Dons dekbedden zijn er in diverse warmteklasses. Wij verkopen veelal een 4-seizoenen dekbed die voor het hele jaar geschikt is. Een fris en vol voorjaars- / herfstdeel en een dun en luchtig zomerdeel. Dit samen maakt een warm en knus winterdekbed. Een dekbed in warmteklasse 1 of 2 is zeer geschikt voor de koude wintermaanden. Een dekbed in warmteklasse 3 of 4 is vooral geschikt in de iets warmere maanden of zeer goed geïsoleerde woningen. 

Ganzendons dekbed of eendendons?

Er zijn vele soorten dekbedden van dons. Hierbij wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een ganzendons dekbed en een eendendons dekbed. Het verschil zit in de vulling. Eendendons is afkomstig van eenden & ganzendons van ganzen. Het grote voordeel van ganzendons is dat de dons pluizen groter zijn, waardoor er minder vulling nodig is voor een warm dekbed. Hierdoor voelt een ganzendons dekbed nog lichter aan. Erg prettig als je van een ultra licht dekbed houdt of lichamelijke klachten ervaart. 

Kies je liever voor iets meer gewicht? Dan is eendendons een goede optie. Het vulgewicht van deze dekbedden is vaak hoger om dezelfde warmteisolatie te bereiken. Hierdoor voelen ze ook zwaarder aan dan een ganzendons dekbed.

Een dekbed van ganzendons of eendendons voor een of twee personen. 

Dekbedden zijn er in vele afmetingen. Kies je voor een tweepersoons dons dekbed of éénpersoons? Een éénpersoons afmeting is 140×200 of 140×220. Een extra lang dekbed is geschikt voor een langer bed van 210cm of 220cm. 

Slaap je in een twijfelaar van 120×200 of 140×200? Dan is een dekbed met de afmeting 200×200 of 200×220 zeer geschikt. Hierdoor hangt er dekbed nog iets over de zijkant en kun je er heerlijk warm onder kruipen zonder dat het gaat tochten. 

Voor een bed in een grotere afmeting van 160cm of 180cm breed adviseren wij een dekbed in de afmeting 240×200 of 240×220. Deze heeft een uitstekende pasvorm. Samen lig je hier heerlijk onder zonder dat het bij de schouders koud aan gaat voelen.  

De kwaliteit van een dons dekbed

Hoe beter de kwaliteit van de dons, hoe beter je dekbed isoleert en ventileert. Wij hebben diverse kwaliteiten dekbedden in onze collectie. Dekbedden van dons en veren of 100% dons. De kwaliteit van het dons hangt af van de grootte van de donsvlokken. En de keuze voor eendendons of ganzendons. Hoe hoger de kwaliteit van de dons, hoe lichter en luchtiger het dekbed aanvoelt. Wat het beste dekbed van dons voor jou is? Dat is geheel afhankelijk van jouw slaapvoorkeuren. Onze adviseurs helpen je graag bij de juiste keuze.

Onderhoud van een donzen dekbed

Een donzen dekbed heeft relatief weinig onderhoud nodig. Naarmate gebruik kan een dekbed van dons platter worden. Veel mensen zitten op hun dekbed om bijvoorbeeld sokken aan te trekken. Hierdoor plet je de dons. Sla daarom altijd het dekbed op en zet er geen zware dingen op. 

Het dekbed kan gemakkelijk opgeschud worden om weer volumineus aan te voelen. Dat opschudden kan het beste gedaan worden van links naar rechts. De dons blijft dan beter in de vakken zitten. Hiermee voorkom je dat dons naar beneden of boven zakt & blijft de donsverdeling gelijk. 

Het wassen van een donzen dekbed raden wij echter af. Het is van nature een goed ademend product wat zijn werking geleidelijk verliest bij het reinigen van het dekbed. Bij een ongelukje adviseren wij het te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf. 

Laat je dekbed regelmatig luchten zodat het vocht uit het dekbed kan verdampen. Kies er liever niet voor om het dekbed uit het raam te hangen bij vochtig weer. Bij droog & bewolkt weer is dit wel aan te raden. Laat het dekbed niet in contact komen met de felle zon voor een zo lang mogelijke levensduur. 

Een donzen dekbed duurzaam? 

De dons die voor dekbedden gebruikt wordt is een bijproduct uit de voedingsindustrie. Het is een natuurlijk product. Hierdoor is het minder schadelijk voor de natuur dan bijvoorbeeld een dekbed met synthetische vulling. 

Het dons van de eenden en ganzen wordt verwijderd nadat de dieren voor consumptie zijn geslacht. De dekbedden van Ducky Dons zijn downpass gecertificeerd. Dit betekend dat er kwalitatief hoogwaardige veren en dons van gecontroleerde boerderijen als vulling zijn gebruikt.

Liever geen dons maar toch op zoek naar een natuurlijk & goed ademend dekbed? Kies van voor heerlijk warme en zwaar aanvoelende wollen dekbedden

Een dons dekbed recyclen

Is je oude donzen dekbed aan vervanging toe? Jacobs Slapen is een dons retour recyclepunt. Lever je oude dekbed bij ons in. Ducky Dons zorgt er voor dat het gehele dekbed gerecycled wordt. De veren en het dons worden intensief gereinigd en de goede dons wordt gesorteerd om opnieuw gebruikt te worden. Dit ondergaat een strenge kwaliteitscontrole. Het resterende dons wordt gebruikt in organische meststoffen en de dekbedhoes wordt omgetoverd tot granulaat. Uiteindelijk zie je dit terug in een mooie plantenbak of picknicktafel. 

Een bijpassend dekbedovertrek voor je mooie dons dekbed

Een fijn dons dekbed uitgezocht? Dan is het plaatje niet compleet zonder een bijpassend dekbedovertrek. Dit geeft je slaapkamer een stijlvolle uitstraling en zorgt er ook voor dat je nog lekkerder slaapt. Een dekbedovertrek van katoensatijn is zeer geschikt in combinatie met een dons dekbed. Dit valt namelijk extra soepel en is 100% natuurlijk waardoor de ventilatie optimaal blijft. Een dekbedovertrek van katoen of percale katoen is ook geschikt. 

Hoe lang gaat een donzen dekbed mee?

Een hoogwaardige kwaliteit dekbed gaat ongeveer 10 jaar mee, in praktijk zien wij dat dit vaak langer is. De levensduur is afhankelijk van het onderhoud en mate van transpiratie. Regelmatig het hoeslaken en dekbedovertrek verschonen en goed laten luchten komt ten goede van de levensduur. Geleidelijk zal het dekbed minder goed warmte vasthouden. Als je op het punt komt dat een extra deken nodig is om warm genoeg te zijn gedurende de nacht, is het dekbed aan vervanging toe. Bij vervanging is het mogelijk het oude dons dekbed bij ons in te leveren zodat het weer gerecycled word.

donzen dekbed
Bekijk alle dekbedden