Slaapadvies

Tips voor het wassen van beddengoed

Iedereen doet wel eens de was, ook het beddengoed gaat regelmatig in de was. Je beddengoed wassen lijkt misschien een hele simpele taak, maar er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je lakens en kussenslopen schoon, fris en in goede staat blijven. In dit artikel geven we je een aantal nuttige tips voor het wassen van beddengoed. Zo kan je iedere nacht in een schoon en comfortabel bed slapen. Benieuwd? Lees dan verder!

Op welke afstand moet je beddengoed wassen?

Het is belangrijk om het beddengoed op de juiste stand te wassen. De juiste wasstand voor je beddengoed hangt af van het type stof. We raden in het algemeen aan om beddengoed te wassen op een fijne was- of katoenstand. Het is belangrijk dat je de instructies op het waslabel van je beddengoed volgt, aangezien sommige materialen zoals satijn of zijde op een andere manier gewassen moeten worden dan bijvoorbeeld katoen. Een fijne wasstand is zachter voor de stof en voorkomt overmatige slijtage, terwijl de katoenstand beter geschikt is voor stevigere materialen zoals percale of linnen.

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

We kunnen ons voorstellen dat jij je afvraagt hoe vaak jij je beddengoed moet wassen. De ene wast het beddengoed eens per week, terwijl eens per twee weken in een ander huishouden standaard is. Het antwoord op deze vraag is niet heel eenvoudig. Hoe vaak je beddengoed moet wassen, hangt af van persoonlijke voorkeur en levensstijl. Toch is het verstandig om je lakens en kussenslopen minstens één keer per twee weken te wassen.

Tijdens het slapen verlies je namelijk huidschilfers, zweet en oliën die zich ophopen in je beddengoed. Als je huisdieren hebt die op bed slapen of als je last hebt van allergieën raden we aan om het beddengoed vaker te wassen. Regelmatig wassen helpt niet alleen om je bed schoon en fris te houden, maar vermindert ook het risico op huisstofmijt en allergieën.

Moet je beddengoed eerst wassen?

Ja, het is een goed idee om nieuw beddengoed eerst te wassen voordat je het gaat gebruiken. Nieuw beddengoed kan chemische resten bevatten van het productieproces, zoals kleurstoffen of conserveermiddelen. Deze kunnen huidirritatie veroorzaken. Door je beddengoed te wassen voordat je in bed stapt verwijder je deze resten en maak je de stof zachter en comfortabeler om in te slapen. Gebruik bij de eerste wasbeurt een mild wasmiddel en vermijd wasverzachter, omdat wasverzachter de absorberende eigenschappen van de stof kan verminderen.

Op hoeveel graden moet je beddengoed wassen?

De temperatuur waarop je beddengoed wast is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar ook voor het behoud van de stof. We raden aan om beddengoed te wassen op 60 graden Celsius. Op deze temperatuur worden de meeste bacteriën, allergenen en huisstofmijten effectief gedood, maar slijt de slot niet te veel. Voor delicate stoffen zoals zijde of linnen is een lagere temperatuur van 30 tot 40 graden vaak beter geschikt om krimpen of beschadiging te voorkomen. Volg altijd de instructies op het waslabel voor de beste resultaten.

Op welke manier kan je beddengoed het best drogen?

Het drogen van beddengoed kan natuurlijk op verschillende manieren. Luchtdrogen is de beste manier om de levensduur van je beddengoed te verlengen, vooral in het geval van kwetsbare stoffen. Hang je beddengoed bij voorkeur buiten op een waslijn, waar het beddengoed in de frisse lucht kan drogen. Dit helpt ook om kreukels te verminderen en geeft je beddengoed een frisse geur.

Als je een droger gebruikt kan je het best kiezen voor een lage temperatuurinstelling. Op deze manier voorkom je dat de stof krimpt of beschadigt. Haal het beddengoed meteen uit de droger zodra het droog is om kreukvorming te minimaliseren en vouw het direct op of leg het op bed. Voor sommige materialen zoals katoen of linnen kan je een medium temperatuur gebruiken. Maar controleer altijd goed de instructies op het waslabel!

Algemene tips voor het wassen van het beddengoed

We geven je nog een aantal tips voor het wassen van het beddengoed:

  • Gebruik een mild wasmiddel: Kies voor een wasmiddel zonder agressieve chemicaliën of bleekmiddelen. Deze middelen kunnen de vezels van de stof aantasten en verkleuring veroorzaken.
  • Vermijd overbelading van de wasmachine: Zorg ervoor dat je de wasmachine niet te vol laadt. Bedlinnen heeft ruimte nodig om goed schoon te worden en het spoelwater moet vrij kunnen circuleren om alle zeepresten te verwijderen.
  • Was donkere en lichte kleuren apart: Dit helpt om verkleuring of kleurdoorloop te voorkomen, vooral bij nieuw beddengoed.
  • Gebruik geen wasverzachter: Hoewel wasverzachter je beddengoed zachter kan maken, kan wasverzachter ook een laagje achterlaten op de stof dat ervoor zorgt het materiaal minder goed ademt en vocht minder goed wordt geabsorbeerd.
  • Strijk je beddengoed: Strijken op een lage temperatuur helpt niet alleen om kreukels te verwijderen, maar doodt ook eventuele resterende bacteriën en huisstofmijten.
  • Was groot beddengoed wat niet of met moeite in de wasmachine past niet zelf. Zoals dekbedden, matrashoezen en topperhoezen. Laat dit doen door een gespecialiseerd bedrijf; zo wordt je dierbare product altijd volledig en op de juiste manier gereinigd. Zo voorkom je scheuren, krimpen en andere ongemakken.

Heb je een hekel aan strijken? Kies dan voor beddengoed van katoen-satijn. Deze stof is extra zacht en soepel en geheel strijkvrij. Ook de hoeslakens van Bella Donna hoef je niet te strijken. Deze lakens hebben een perfecte pasvorm en zitten altijd strak om je matras heen.

Meer weten over het wassen van beddengoed?

Wil je meer weten over het wassen van beddengoed, of wil je een nieuwe set beddengoed aanschaffen? In het aanbod van Jacobs Slapen vind je verschillende soorten dekbedden en beddengoed van moltons en kussenslopen tot hoeslakens en dekbedovertrekken. Of heb je een vraag over het juiste beddengoed voor jouw situatie? Neem gerust contact op voor meer informatie door je vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier, vervolgens komen we zo snel mogelijk weer bij je terug. Neem ook eens een kijkje tussen de verschillende soorten beddengoed die we aanbieden en plaats een bestelling in de webshop.