Slaapadvies

Wat kun je doen tegen snurken?

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat zowel voor een snurker als voor de partner of een andere inwonende vervelend kan zijn. Snurken kan namelijk de nachtrust verstoren wat overdag tot vermoeidheid en concentratieproblemen kan leiden, en zelfs gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het snurken te verminderen en zelfs te verhelpen. Lees verder.

Wat is snurken en wat zijn de oorzaken?

Het fenomeen van snurken ontstaat wanneer de luchtwegen tijdens het slapen gedeeltelijk worden vernauwd of geblokkeerd. Hierdoor kan er achter je huig moeilijker lucht door je keel stromen en gaan je stembanden trillen wanneer de lucht hier langs probeert te komen, wat ervoor zorgt dat je het karakteristieke snurkgeluid maakt. Hoe ouder je wordt, hoe meer de kans op snurken ook toeneemt. Ook komt het vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Maar wat zijn andere redenen die snurken veroorzaken?

Een van de meest voorkomende oorzaken die van invloed kunnen zijn is de slaaphouding. Wanneer je op je rug slaapt, zakt je tong namelijk meer naar achteren en kan dit de luchtwegen enigszins blokkeren. Andere factoren die kunnen bijdragen aan snurken zijn alcoholgebruik, roken en overgewicht, maar ook een verstopte neus door allergieën of verkoudheid kunnen leiden tot het maken van geluiden die je normaal gesproken niet tijdens je slaap maakt. Maar er kan ook meer aan de hand zijn.

Is snurken slecht voor je gezondheid?

Snurken wordt in veel gevallen gezien als een onschuldig verschijnsel. Echter kan chronisch en luid snurken ook een symptoom zijn van slaapapneu. Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij je luchtwegen volledig geblokkeerd raken. Wanneer er sprake is van deze blokkade, leidt dit tot korte periodes waarin iemand tijdens het slapen stopt met ademhalen. Mensen die met slaapapneu te maken hebben, hebben een verhoogd risico op een hoge bloeddruk, beroertes en hartproblemen.

Wanneer je het bed of zelfs een huis deelt met iemand die snurkt, kan dit ook indirect gevolgen hebben voor hun gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan een verminderde slaapkwaliteit, meer prikkelbaarheid, concentratieproblemen, vermoeidheid en een verminderde weerstand. Snurken kan op de lange termijn ook invloed hebben op de relatie tussen jou en je niet-snurkende partner, omdat het ongewenst spanning en frustratie kan veroorzaken.

Is snurken erfelijk?

Heb je het idee dat snurken in de familie zit? Dat kan zeker zo zijn. Mensen die uit een familie komen waarin snurken voorkomt, hebben een verhoogde kans om te snurken. Dit kan te maken hebben met genetische factoren zoals de vorm van de keel en de luchtwegen, maar ook erfelijke aandoeningen zoals allergieën of een afwijkend gehemelte kunnen invloed hebben. Hoewel erfelijkheid een rol kan spelen, betekent dit niet dat je niets aan het snurken kunt doen als het in de familie voorkomt. Er zijn nog steeds verschillende maatregelen die je kunt nemen om het te verminderen.

Hoe kan je stoppen met snurken?

Natuurlijk is het lastig om helemaal te stoppen met snurken. Maar gelukkig zijn er wel een aantal manieren om het te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld proberen om een luchtbevochtiger te gebruiken die de slaapkamer vochtig houdt, wat kan helpen om droge luchtwegen te voorkomen. Ook bestaan er anti-snurkmiddelen zoals neusstrips en mondstukken die het snurken aanzienlijk kunnen verminderen. Deze zijn ontwikkeld om de luchtwegen open te houden tijdens het slapen, waardoor de kans op snurken afneemt.

Wil je je slaaphouding aanpakken? Vooral wanneer je het gewend bent om plat op je rug te slapen, kan het aannemen van een andere houding tijdens je slaap verlichting bieden. Op je rug slapen zorgt er zoals we eerder al vertelden voor dat je luchtwegen worden geblokkeerd. Door bijvoorbeeld een elektrisch verstelbare bodem aan te schaffen, kun je jezelf in een licht verhoogde positie brengen. Experimenteer met verschillende posities en breid je beddengoed indien gewenst uit met speciale moltons of dekbedden voor nog meer comfort.

Laat je adviseren in onze beddenzaak

Ben je op zoek naar een oplossing om je slaaphouding aan te passen en minder te snurken? Laat je adviseren door de slaapexperts van Jacobs Slapen en kom langs in onze beddenzaak in Nijverdal. Komt een bezoek aan de winkel niet uit, maar wil je wel contact opnemen? Maak dan gebruik van het contactformulier op onze website of bel gerust naar het telefoonnummer 0548-614393.