Het beste dekbed in de winter
Een goed dekbed helpt je om lekker warm te blijven in de winter. Want iedereen heeft in de wintermaanden behoefte aan extra warmte. Als je het koud hebt, slaap je minder goed. Elk mens is anders, daarom is het beste winter dekbed ook voor iedereen anders.
Als je een nieuw winter dekbed aanschaft, is het goed om over een aantal punten na de denken. Hou je van een zwaar of een licht dekbed? Transpireer je veel of normaal? Is een anti-allergisch dekbed noodzakelijk? Elk type vulling heeft andere kwaliteiten. Wij vertellen je meer.
Wat is het beste materiaal voor een dekbed?
Dekbedden zijn er van verschillende materialen. Zo zijn er synthetische dekbedden, maar ook natuurlijke materialen zoals wol en dons. Het beste dekbed voor jou? Daar helpen we je bij.
Dons dekbedden; warm, licht & luchtig
Een dons dekbed is heerlijk licht en luchtig. Dons is afkomstig van eenden of ganzen. Dons onder de veren houdt vogels lekker warm in de winter. Het heeft een hoge isolatiewaarde. Dit in tegenstelling tot een veren dekbed. Een dons dekbed bevat ten minste 60% dons. Wij adviseren 90% of 100% hoge kwaliteit dons om optimaal te genieten van je warme dekbed. Een donzen dekbed is erg geschikt voor mensen die niet van een zwaar winterdekbed houden, maar het wel graag aangenaam warm willen hebben. Hoe hoger de kwaliteit dons, hoe lichter het dekbed aanvoelt.
Een donzen dekbed reguleert vocht uitstekend. Wij adviseren donzen dekbedden niet zelf te wassen, maar te laten reinigen door een specialistisch bedrijf. Onder andere ons Thermo dekbed is gecertificeerd volgens de Responsible Down Standard (RDS). Dit dons is traceerbaar door de gehele keten, van boerderij tot eindproduct. Hierbij wordt het dierenwelzijn streng gecontroleerd. Met een goed gevoel wegdromen onder een heerlijk donzen dekbed!
Wollen dekbedden; zwaar & heerlijk warm
Een wollen dekbed is een lekker zwaar winterdekbed. Ideaal voor mensen die het gevoel willen hebben dat er een zware deken over ze heen ligt. Een zwaar dekbed kan je helpen sneller in slaap te vallen. Wol is heerlijk warm, maar ook temperatuur regulerend. Dat betekend dat wol zich perfect aanpast naar je lichaamstemperatuur en niet té warm aan gaat voelen. Een wollen dekbed kriebelig? Helemaal niet! De dekbedden van tegenwoordig voelen heerlijk soepel aan en zijn voorzien van een katoenen of tencel tijk.
Wol is ook uitermate geschikt voor mensen die veel transpireren. Vocht wordt namelijk razendsnel opgenomen en weer afgestaan aan de lucht. Een wollen dekbed hoeft niet gewassen te worden. Door de lanoline in de wol is het dekbed anti-allergie en vuilafstotend. Toch wassen? Laat dit dan door een specialistisch bedrijf doen.
Synthetische dekbedden; anti-allergie & wolkenzacht
Synthetische dekbedden zijn over het algemeen voordeliger. Je kunt ze zelf eenvoudig wassen. Meestal is er meer vulling nodig om dezelfde warmte-isolatie te bereiken. Daardoor voelen ze vaak erg dik aan. Je kunt er heerlijk onder wegkruipen. Dekbedden van synthetisch materiaal zoals hollow-fibre of polyester laten minder goed vocht door. Doorgaans is dit type dekbed is vaak minder geschikt voor mensen die veel transpireren of het erg snel warm hebben.
Maar als je allergisch bent voor wol of dons, bestaan er ook hele goede synthetische dekbedden. Deze voelen aan als dons en zijn lekker warm terwijl je ze goed ademen. Een voorbeeld zijn de dekbedden van Paradies. Het gros van de synthetische dekbedden is gevuld met 1 laag vezelvlies. Door het gebruik van extra fijne vezels en meerdere laagjes kan dit dekbed de stilstaande lucht vasthouden waardoor je heerlijk warm blijft. Maar ook een goede ventilatie mogelijk is.
Welke maat dekbed past bij mij?
Veel mensen vinden het lastig te bepalen welke maat dekbed ze nodig hebben. De maat van je matras bepaald de maat van je dekbed. Dekbedden zijn er in 200cm en 220cm lang. Een dekbed van 220cm lang is geschikt voor matrassen van 210cm of 220cm lang, of voor mensen hun dekbed graag extra hoog willen optrekken. Wij hebben de verschillende maten voor je op een rijtje gezet.
Bed | Maat bed | Dekbedmaat |
---|---|---|
Eenpersoonsbed | 80cm, 90cm of 100cm breed | 140×200 of 140x220cm |
Twijfelaar | 120cm of 140cm breed | 200×200 of 200x220cm |
Tweepersoonsbed | 160cm of 180cm breed | 240×200 of 240x220cm |
King size bed | 200cm breed | 260×220 |
Wat is een goed dekbed bij nachtzweten?
Transpireer je veel in bed? Kies dan voor een wollen dekbed. Wol heeft zeer grote vochtregulerende eigenschappen. Een dekbed van wol neemt ruim 6x meer vocht op dan een synthetisch dekbed. Het wordt razendsnel weer aan de lucht afgestaan. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens. Let er op dat er geen synthetische materialen in je dekbedovertrek of hoeslaken verwerkt zijn zoals polyester. Een dekbedhoes van 100% katoen, katoen-satijn of twill-katoen zorgt voor de beste ventilatie.
Heb je ’s nachts ook last van een warm hoofd? Er zijn diverse koele kussens verkrijgbaar. Een koel kussen in combinatie met een ventilerend dekbed zorgt er voor dat je minder snel wakker word en zo rustiger en dieper slaapt.
Wanneer moet je een dekbed vervangen?
Er zijn meerdere momenten waarop je toe bent aan een nieuw dekbed. Een dekbed op leeftijd geeft vaak niet meer voldoende comfort om lekker onder te slapen. Maar wanneer moet je eigenlijk je dekbed vervangen? Misschien herken je één of meerdere punten.
- Je hebt het ’s nachts koud
- De dekbedvulling verschuift of klontert
- Het dekbed is ouder dan 15 jaar
- Je hebt het ’s nachts te warm of transpireert veel
- Je hebt last van huisstofmijtallergieën
- Het huidige dekbed is te licht of te zwaar
- De dekbedvulling komt door de hoes/tijk heen (pluist)
- Drukknopen of rits kapot
- Vervelende geurtjes of kringen/vlekken
Een 4-seizoenen dekbed of toch een enkel dekbed?
Er zijn verschillende soorten dekbedden. De een slaapt het liefst het hele jaar door onder hetzelfde dekbed. De ander wisselt juist per seizoen af. Maar welk type past nou het best bij jou wensen? Wij leggen de verschillen uit.
4-seizoenen dekbed
Een 4-seizoenen dekbed is het meest verkochte dekbed. Deze bestaat uit een herfst-/voorjaarsdeel en uit een zomerdeel. Deze 2 delen op elkaar zorgen voor een heerlijk warm winterdekbed. Het voordeel is dat er per seizoenen afgewisseld kan worden afhankelijk van de buitentemperatuur. Deze dekbedden zijn zeer geschikt voor mensen met een wisselde temperatuur op de slaapkamer.
Enkel dekbed voor het hele jaar
Een enkel dekbed voor het hele jaar is een geschikte keuze als de slaapkamertemperatuur constant is. Dit is vaak het geval in appartementen of zeer goed geïsoleerde woningen. Een dekbed voor het hele jaar staat qua warmte doorgaans gelijk aan een herfst-/voorjaardeel. Kun je het gewenste dekbed niet vinden op onze website? Van veel 4-seizoenen dekbedden is ook een enkel deel op bestelling leverbaar. Kom voor meer advies naar onze winkel.
Zomerdekbed
Waarschijnlijk wil je niet het hele jaar door onder je winterdekbed of 4-seizoenen dekbed slapen. Het zomerdekbed is een échte aanvulling. Een zomerdekbed is anders dan een zomerdeel van een 4-seizoenen dekbed. Een goed zomerdekbed houdt warmte namelijk niet vast, maar zorgt wel voor een goede vochtregulatie. Dat is vooral in de zomer erg belangrijk!
Dagelijks onderhoud van je nieuwe dekbed
Een goed verzorgd dekbed houdt je beter warm en gaat langer mee. Zet het raam bij droog weer overdag goed open, zo stap je ’s avonds fris je bed in. Sla je dekbed iedere ochtend helemaal open om deze goed te luchten. Indien je dekbed van natuurlijk materiaal is gemaakt, let er dan op dat deze niet in aanraking komt met direct zonlicht, regen of dauw. Was regelmatig je dekbedhoes voor optimaal comfort.
Je dekbed reinigen
Wil je het dekbed wassen? Volg dan de instructies op het waslabel nauwgezet op. Wij adviseren een dekbed alleen te wassen indien noodzakelijk. Als je er voor kiest het dekbed zelf te wassen, let er dan goed op dat er voldoende ruimte in de wastrommel is. Als het dekbed namelijk te strak in de trommel zit, kan het dekbed moeilijk gereinigd worden. Hierdoor kunnen er kleurverschillen of beschadigingen ontstaan. Natuurlijke materialen zoals dons of wol kun je het beste laten reinigen door een specialistisch bedrijf.
Meer informatie over dekbedden? Onze slaapadviseurs staan voor je klaar. Bel ons op 0548-614393 of kom vrijblijvend naar de winkel voor een gratis adviesgesprek.